Stiri

Nokia: o mica istorie a unui colos care incearca sa revina in top – FOTO

Publicat: 13 apr. 2012

Nokia va pastra onoarea de inovator al telefonului mobil modern, insa in ultimii ani compania finlandeza si-a pierdut avantajul in fata altor producatori cu o viziune mai moderna. Nokia 808 PureView si seria Nokia Lumia Windows Phone ar fi inovatiile necesare pentru ca Nokia sa revina in top, dar sunt suficiente? Iata cele mai importante strategii care au adus succesul Nokia in trecut, potrivit CNET, care ar putea ajuta producatorul finlandez sa revina la gloria de alta data.

1. Nokia 1101

Introdus pe piata in 1992, Nokia 1101 nu a ramas in amintirea publicului ca un telefon deosebit de atragator sau util. Telefonul are insa un loc aparte in istoria Nokia, deoarece a fost primul telefon mobil GSM produs la scara larga. In ultimii ani, Nokia a pierdut avantajul tehnologic, fiind unul dintre ultimii mari producatori care au adoptat tehnologia 4G.

2. Produse cu atractie universala

Fara sa impresioneze prin design, telefoanele Nokia au oferit optiunile necesare la momentul potrivit, cu un pret excelent. Nokia 5110, Nokia 8210 si Nokia 3210 sunt doar cateva exemple de telefoane mobile cu atractie universala, care au adus vanzari excelente companiei.

Cel mai bun exemplu pentru succesul Nokia datorat raportului calitate/pret este Nokia 1100, ce a ramas si in 2012 cel mai bine vandut telefon mobil din istoria telecomunicatiilor.

3. Design indraznet

Chiar daca primii ani Nokia au fost dominati de un design cat mai simplu, compania a avut si cateva contributii majore la designul telefoanelor mobile. Nokia 8110 a fost primul telefon glisant, urmat apoi de telefoane patrate, telefoane cu tastatura QWERTY, telefoane cu rotatie si au riscat si cu primul telefon „ruj”, Nokia 7280. Asumarea riscurilor legate de design nu a mai caracterizat compania finlandeza in ultimii ani.

4. Combinatia de optiuni profesionale si personale

Un alt element cheie pentru succesul Nokia a fost modul in care au fost echilibrate optiunile „profesionale” ale telefonului, cu cele de divertisment.

Nokia a contribuit semnificativ la dezvoltarea jocurilor pe telefonul mobil (Nokia 6110) si a jucat si un rol important in adoptarea soneriilor polifonice (Nokia 2110).

5. Promovarea smartphone-ului

Symbian pare in prezent un dinozaur al sistemelor de operare mobile, dar atunci cand a fost introdus pentru prima oara de Nokia a fost un pas important in evolutia de la „mobil” la smartphone„. Seriile de telefoane E si N au oferit o experienta noua si imbunatatita, insa cand Apple a introdus pe piata iPhone, Nokia a ramas in urma.

6. Reprezinta Lumia viitorul Nokia?

Oricine a folosit telefonia mobila mai mult de 10 ani a avut probabil la un moment dat un mobil Nokia. Ultimii ani nu au fost insa incununati de succes pentru companie, lucru pe care incearca sa-l schimbe cu seria Windows Phone Nokia Lumia si cu Nokia 808 PureView, telefonul cu cea mai impresionanta camera foto din lume (41MP!).

Telefoanele Nokia Lumia realizate in parteneriat cu Microsoft au fost vandute in peste 2 milioane de unitati in primul trimestru al anului 2012, insa profiturile nu au fost atat de mari pe cat spera Nokia.

Sistemul de operare Windows Phone devine un concurent tot mai puternic pentru iOS si Android pe piata smartphone-urilor, iar Nokia a planuit investitii suplimentare in seria Lumia. Compania spera ca Nokia Lumia este viitorul, insa scepticii sustin ca ritmul inovatiilor trebuie accelerat.loading...

Adauga un comentariu