News Flash:

Normele europene scot de pe piata producatorii ieseni

14 Septembrie 2005
907 Vizualizari | 0 Comentarii
•Singurul sector de procesatori pe care se pot baza iesenii este cel al prelucrarii produselor din peste •Situatia este catastrofala in celelalte sectoare (procesare carne rosie sau pasare si producerea de lactate) •Doar cateva firme vor incepe modernizarile

Conform normelor europene in ceea ce priveste aprobarea unitatilor de procesare a produselor de origine animala, in momentul actual, in judetul Iasi o singura firma va putea ramane pe piata din luna iunie a anului viitor. Singurul sector de procesatori pe care se pot baza iesenii este prelucrarea produselor din peste. Aici situatia este mai roz decat in celelalte sectoare, dar nici aici iesenii nu se pot mandri. Aceasta pentru ca doar o singura societate comerciala, Cordial MV SRL, a reusit sa se incadreze in categoria A, adica sa faca modernizari in unitate care sa se incadreze in normele UE. Medicii de la Directia Sanitar Veterinara Iasi (DSV) au incercat sa convinga mai multi producatori de carne, preparate din carne si produse lactate sa isi modernizeze unitatile. Daca acestea nu vor face investitii serioase in ceea ce priveste tehnologia si, implicit, modul de procesare a materiei prime, de la jumatatea anului viitor nu vor mai putea functiona. "Noi am mers la mai multe unitati sa le explicam ce au de facut. Pe unii dintre administratorii acestora i-am convins sa inceapa modernizarile, altii spun ca nu au bani si ca isi vor inchide activitatea daca asa prevede legislatia", a explicat Gabriel Ciobanu, sef Serviciu Igiena din cadrul DSV Iasi.

Situatia firmelor iesene

La sectorul carne rosie, abatoare, situatia modernizarilor nu este nici departe una stralucita. Aceasta pentru ca, dintre cele patru abatoare care au inceput modernizarile, doar una are posibilitatea sa fie incadrata in categoria A. Administratorii a nu mai putin de sase abatoare sustin ca nu au de gand sa faca vreo investitie in urmatoarele luni. Situatia societatilor comerciale producatoare de lactate este si mai cumplita. Aici doar doua firme vor incepe modernizarile, iar la altele noua isi vor sista activitatea din vara anului viitor. Medicii veterinari spun ca nu stiu care va fi soarta firmelor care proceseaza carne de pasare. Aceasta pentru ca Avitop SA si Avicola SA nu au dat un raspuns clar in ceea ce priveste inceperea unui program de modernizare. Dupa toate acestea rezulta ca iesenii vor mai produce, dupa normele europene, doar preparate din peste, celelalte sectoare urmeaza sa fie modernizate, dar pentru aceasta vor trebui facute investitii destul de costisitoare.
Cerasela APOSTU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014907 (s)