Actualitate

Notar cunoscut din Iasi, cu averea vanduta la licitatie! A fost trimis in judecata de DNA, pentru evaziune fiscala. Terenurile valoreaza sute de mii de euro

Publicat: 04 mart. 2019
1

@ Mihai Suleap, notar cunoscut din Iasi, este urmarit de Finantele iesene @ Terenuri importante, in valoare de 300.000 euro, sunt vizate de executorii Finantelor @ Un teren de 1.628 metri patrati este situat in intravilanul municipiului Iasi si are un pret de pornire de 252.056 lei @ Sunt executate rudele notarului, care au devenit garantii acestuia @ "Nu sunt proprietar acolo. Nu pot sa comentez mai mult decat atat", a declarat Suleap @ In 2017, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscala @ Vanzarea este programata pentru data de 18 martie

Vesti proaste pentru Mihai Suleap, cunoscut notar din Iasi. Acesta a devenit un client fidel al Fiscului iesean, dupa ce executorii institutiei i-au urmarit averea. Astfel, din cauza datoriilor inregistrate la bugetul de stat, este executat prin intermediul unei licitatii. Insa, notarul nu este executat direct, ci garantii acestuia, reprezentati de familie. Pentru datoriile acumulate de notari platesc cei apropiati. Astfel, pe data de 18 martie, incepand cu ora 10:00, Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Iasi scoate la licitatie mai multe terenuri. Este vorba despre 3 hectare de teren arabil situate in comuna Popricani, trei terenuri de 35.800 mp in comuna Probota si un teren de 1.628 metri patrati situat in intravilanul municipiului Iasi. Toate proprietatile mentionate au un pret total de pornire de 1.427.218 lei, adica aproape 300.000 euro.

"Cei interesati in cumpararea bunurilor sunt invitati sa se prezinte la termenul de vanzare, la locul fixat in acest scop si pana la acel termen sa prezinte oferte de cumparare. Pentru participarea la licitatie ofertantii depun, cu cel putin o zi inainte de data licitatiei, dovada platii taxei de participare sau a constituirii garantiei sub forma scrisorii de garantie, reprezentand 10 la suta din pretul de pornire a licitatiei", sunt cerintele Fiscului.

Contactat telefonic, notarul Udisteanu nu a oferit prea multe detalii. "Nu sunt proprietar acolo. Nu pot sa comentez mai mult decat atat", a declarat Suleap. Anul trecut, Suleap a fost tinta unei vanzari similare. Atunci, garantul executat era chiar fiica acestuia, Sabina Elena Udisteanu.

Probleme cu legea

Debitul lui Suleap provine de la neplata impozitelor catre stat in urma tranzactiilor notariale. In perioada 2010-2014, procurorii au stabilit ca notarul a adus statului un prejudiciu de 500 de mii de euro.

"În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada iunie 2010 – iunie 2014, inculpatul Suleap Mihai, în calitate de notar public, în 38 de cazuri, nu si-a îndeplinit îndatorirea de serviciu prevazuta de art. 771 din Codul Fiscal, prin aceea ca a încasat si a omis sa vireze la bugetul statului impozitul aferent actelor juridice translative de proprietate în cuantum total de 2.100.593 lei. În cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatului", au precizat procurorii.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Dupa mai multe procese desfasurate la instantele locale, Suleap a cerut ajutorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). La finalul lui 2017, Curtea il condamna la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala. Acesta trebuia sa faca munca in folosul comunitatii timp de 60 de zile. Acesta a fost obligat sa plateasca aproape 1 milion de lei, debit inregistrat la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi, la care se adauga inca 500.000 lei majorari de intarziere.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Insa, pe data de 16 noiembrie 2018, ICCJ admite recursul lui Suleap. "Admite recursul în casatie declarat de inculpatul Suleap Mihai împotriva deciziei penale nr. 358/A din data de 20 octombrie 2017, pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala în dosarul nr. 714/45/2014. Caseaza decizia atacata si: În baza art. 396, alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Suleap Mihai", se arata in hotarare. Dar, incercarea Finantelor iesene de a recupera datoriile a ramas nesolutionata.

Comentarii
  • Notarul a fost achitat.Latura civila a ramas nesolutionata.Asa cum este scris articolul ar reiesi ca omul in ca este condamnat,etc etc.Intelegeti odata si nu mai zgariati branza,nu o sa curga nimic.Pagini umplute degeaba si iz de ziarist spagar si alcoolic…

  • De Suleap s-a tinut cu dintii executorul fiscal Lucian Chelaru, un spagar inascut, un golan, un ordinar. 50 de tuja i-am dat la casa din Dobrovat si tot am fost executat. Grija mare la mustaciosul Lucian Chelaru!!!

Adauga un comentariu