News Flash:

Notiuni de gestiune a deseurilor – gestiunea in circuit ca metoda de reducere a deseurilor

29 Septembrie 2004
867 Vizualizari | 0 Comentarii
La stabilirea obiectivelor si masurilor gestiunii in circuit a deseurilor trebuie avut in vedere urmatoarele:
• o gestiune in circuit ideala, in care toate bunurile sunt reintroduse complet in circuitul materiilor, nu este posibila, de aceea in cadrul multor metode de reciclare sunt utilizate materii prime si energie (de ex. apa si caldura la curatarea sticlelor de folosinta multipla), iar, pe de alta parte, reciclarea este intemeiata numai atunci cand in favoarea ei vorbesc bilantul ecologic si rentabilitatea;
• reciclarea presupune anumite bariere tehnologice (de ex. utilizarea hartiei vechi la producerea de hartie noua necesita aport de fibre noi, datorita scurtarii lungimii fibrelor cu fiecare ciclu de revalorificare);
• realizarea circuitului complet al materiilor existente unei piete functionale pentru materiile prime secundare si pentru produsele reciclate. (Atragem aici atentia asupra legilor entropiei, conform carora si reutilizarea repetata a materialelor are limite).
Indepartarea deseurilor nu apartine gestiunii in circuit, deoarece, prin acest pas, este eliminat un produs din circuitul economic. Independent de gradul atins in evitarea formarii deseurilor si valorificarii, vor ramane inca deseuri care trebuie supuse unei tratari, respectiv indepartari. Asadar, pe langa evitare si valorificare, este necesara si o strategie pentru deseul rezidual.
Tratarea termica, combinata cu depozitarea ecologica a resturilor, precum si depozitarea neingradita actualmente a deseurilor in depozite reprezinta metodele dominante de indepartare a deseurilor.
La tratarea termica are loc o distrugere si o imobilizare partiala a substantelor toxice continute in deseu, ca si trecerea deseului intr-o stare inerta. In plus, cantitatea de deseu este redusa simtitor.
Un depozit definitv pentru deseuri trebuie sa fie dotat cu toate sistemele de retinere a eventualilor poluanti pentru a raspunde cerintelor. In vederea minimizarii emisiilor rezultate de la depozite, este astazi utilizat conceptul de 'bariere multiple', care presupune bariere la locul de amplasare al depozitului, in corpul de depozit, sisteme de izolare la baza, sisteme de izolare la suprafata. Tot aici sunt incluse si intretinerea ulterioara, posibilitatea de control si de reparare. Cea mai importanta bariera o reprezinta insusi corpul de depozit, ceea ce arata ca, pentru reducerea emisiilor, trebuie sa aiba loc inertizarea deseurilor depozitate, prin metode de tratare stabilite in prealabil.
Procesele de productie si structura produsului trebuie sa fie astfel concepute, incat sa se evite generarea deseurilor, iar prin alegerea corecta a materialelor utilizate, sa fie redus continutul de substanta toxica atat in produse, cat si in reziduuri.
Numai resturile generate din productie care nu pot fi evitate, nici reutilizate trebuie salubrizate in viitor ca deseuri.

Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013093 (s)