Terapii alternative

Notiuni generale de naturopatie

Publicat: 07 feb. 2012

Naturopatia priveste omul in intregul sau fizic, dar si la nivel psiho-emotional, din punct de vedere al cauzelor primare, ale unor dezechilibre. Ea pune inainte de toate forta vitala a individului, deoarece corpul poate sa se reechilibreze singur.

O mare importanta se acorda calitatii persoanei. Tehnicile folosite sunt exclusiv naturale, caci naturopatia este un insotitor catre un proces de auto-vindecare. Cele patru principii de baza ale naturopatiei sunt:

1. Umorile: acumularea de toxine la nivelul terenului.
2. Vitalitatea: forta care permite corpului sa se regaseasca el insusi in homeostazie – stabilitatea organismului.
3. Cauzalitatea: cautarea cauzelor profunde ale dezechilibrului – corp, spirit.
4. Natura: utilizarea tehnicilor naturale.

Tehnici de baza
La inceput, au existat trei tehnici de baza ale naturopatiei: alimentatia, exercitiul fizic si hidrologia. Astazi hidrologia a fost inlocuita de catre psihologie ca tehnica de baza.

Alte tehnici mai sunt: fitologia – folosirea plantelor; tehnici manuale – masajul, drenajul limfatic; folosirea luminii; magnetologia – utilizarea enregiilor; reflexologia – folosirea punctelor reflexive.

In terapie, este deseori necesar sa se imbine mai multe tehnici. Vom prezenta mai jos cateva detalii despre unele dintre ele.

Drenajul limfatic: este vorba de mobilizarea limfei care curata tesuturile interstitiale si filtreaza deseurile. Tehnica este foarte buna in cazul senzatiei de picioare grele, racelilor, gripei, sau preventiv inaintea iernii sau inaintea unei operatii, in cazul endemelor reziduale sau post-traumatice. Este o metoda extrem de relaxanta.

Exercitii fizice: exista in viata noastra sub forma practicarii sportului zilnic, in functie de fiecare individ in parte. Exista exercitii de baza ce pot ameliora durerile zilnice, precum durerea de spate, atat de frecventa. Pozitia bazinului este esentiala atunci cand facem exercitii pentru aceasta problema, caci poate fi prea in spate sau prea in fata.

Relaxarea si respiratia: sunt tehnici primare si totusi atat de simple. Fac parte din tehnicile yoga. De exemplu, a invata sau mai bine spus a reinvata sa avem o respiratie ventrala corecta si sa stimulam diafragma este fundamental si deseori este un lucru care se uita usor.

Masajul: acesta are numeroase variante. Scopul principal ramane mobilizarea tesuturilor pentru a avea cel mai bun metabolism posibil. Efectele acestei mobilizari se resimt la nivel cutanal, circulatoriu, muscular, digestiv, nervos. Este o tehnica preventiva importanta care ajuta foarte mult in incercarea de a ne relaxa.

Reflexologia plantara: aceasta arta antica consista intr-un masaj precis al punctelor reflexogene situate la nivelul piciorului. Rolul primordial este aceea de a avea o actiune regulata a diferitelor functii organice. Este si ea o tehnica foarte buna de relaxare.

Alimentatia: nu mai trebuie sa insistam asupra faptului ca o alimetatie sanatoasa inseamna un trup sanatos.

Fitoterapia: in cazul acesteia, cu cat extractia principiilor active ale plantei au fost facut pe o planta proaspata, cu atat remediul va fi mai eficace. Aceasta inseamna ca exista o mare diferenta intre un ceai facut dintr-o planta uscata si acelasi ceai facut cu o planta proaspata.

Aromaterapia: este o tehnica puternica ce trebuie folosita cu precautie. Automedicatia nu este incurajata. Manipuland uleiuri esentiale, trebuie sa fim foarte atenti la ochi. Daca din neatentie ati dat ulei esential la nivel ocular, este important sa stiti ca trebuie sa curatati cu un ulei, oricare, si, mai ales, sa nu folositi apa.

Florile de Bach: aceasta metoda este foarte apropiata de homeoterapie si a fost pusa la punct de doctorul Bach. Elixirele florale lucreaza la nivel emotional, mai ales asupra fricii, incertitudinii, lipsei de interes pentru prezent, solitudinea, hipersensibilitatea la influente si idei, disperarea, grija excesiva fata de cei din jur.loading...

Adauga un comentariu