News Flash:

Notiuni privind alegerea unui fond de pensii private

1 Octombrie 2007
1032 Vizualizari | 1 Comentarii
Subscrierea la un fond de pensii private este obligatorie pentru persoanele cu varsta pana la 35 de ani inclusiv, si care sunt salariate (asigurate in sistemul public de pensii), si optionala pentru cele cu varsta intre 36 si 45 de ani, salariate. Aceasta operatiune de subscriere presupune directionarea unui procent de 2% din contributia la bugetul de asigurari sociale (CAS = 9,5% din salariul brut) catre un fond de pensii private.
Cadrele militare si avocatii nu sunt eligibili pentru sistemul de pensii privat, acestia avand un regim special de contributii pentru pensii.
Trebuie mentionat faptul ca subscrierea in cazul persoanelor cu varsta pana la 35 de ani inclusiv trebuie sa se realizeze pana la data de 16 ianuarie 2008, dupa aceasta data cei care nu au ales ori fac parte din portofoliile invalidate vor fi distribuiti aleatoriu la unul dintre fondurile existente pe piata.

Procentul de 2% din CAS-ul actual (9,5%) va fi: administrat de compania privata specializata aleasa de participant; virat in contul individual al participantului; economisit fara efort suplimentar. Contributia la sistemul de pensii private va creste progresiv cu 0,5% pe an, cu incepere de la data de 1 ianuarie a fiecarui an, timp de 8 ani. In acest sens, in 2016 cota transferata catre fondul de pensii private va fi de 6%, ramanand astfel 3,5% catre sistemul public. La data pensionarii, cei care subscriu vor beneficia atat de o pensie publica, cat si de o pensie privata.
Administratorul fondului de pensii private va informa anual si gratuit, despre situatia contului, persoana al carei cont este administrat. Prin lege se garanteaza valoarea contributiilor platite, fiind infiintat un Fond de Garantare a pensiilor.
In cazul in care un contribuabil ramane somer, contul participantului la fondul de pensii va fi in continuare alimentat, legea prevazand continuarea platii contributiei de asigurari sociale pentru someri din bugetul asigurarilor pentru somaj. In cazul in care contribuabilul se pensioneaza pe caz de invaliditate, acesta va primi pensie privata lunara. Daca un contribuabil nu va ajunge la varsta de pensionare, acesta decedand, atunci suma de bani acumulata va fi transferata mostenitorilor acestuia.
Dupa aderare sau repartizare, participantul nu se poate retrage din sistemul privat pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public si pana la deschiderea dreptului la pensie.
Participantul la un fond de pensii private nu poate avea acces la sumele acumulate inainte de pensionare, unul dintre avantajele pensiilor private fiind chiar obligativitatea de a economisi si eliminarea posibilitatii de a utiliza banii stransi in alte scopuri decat cele de pensie.
Daca participantul la un fond de pensii private obligatorii nu este multumit de randamentele obtinute de fond, atunci acesta se poate transfera la un alt fond. Astfel, daca se opteaza pentru transferarea contului la un alt fond in primii doi ani de la aderare, acesta va plati un comision de 5% din suma acumulata pana in acel moment. Daca transferarea contului la un alt fond are loc dupa doi ani de la aderarea la fondul initial, transferul nu va mai fi supus nici unui comision.

Nota redactiei: Problemele cititorilor pot fi trimise pe adresele de e-mail hutanu_razvan•yahoo.com sau stiri•ziuaiasi.ro sau prin posta pe adresa ZIUA de Iasi, str. Codrescu nr. 6, cu specificatia "Pentru Rubrica juridica".


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

pompieru  | #19542
cei din mira intra in categoria cadrelor militare?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015669 (s)