Actualitate

Nou mod de operare a micilor spargatori

Publicat: 07 ian. 2000

•Bande de sase-sapte minori vin de la Negresti sa fure din Iasi •Ei prefera tigarile, cafeaua si bauturile, pe care le vand in bazarul din Birlad si apoi impart banii •Ultima lovitura a facut o paguba de 30 milioane de lei

In ultima vreme se observa o schimbare radicala a modului in care opereaza minorii. Ei se ocupa de diferite furtisaguri. Bandele micilor spargatori prefera sa „opereze” in alte localitati decat cele de domiciliu, deoarece acolo sunt cunoscuti de Politie si depistati cu rapiditate. Astfel, politistii ieseni au reusit sa neutralizeze recent o banda de spargatori din Negresti – Vaslui, care opera pe teritoriul Iasului. Ionut B. are 16 ani si a absolvit clasa a VII-a la Negresti – Vaslui dar a abandonat scoala deoarece „m-am luat cu ceilalti baieti mai mari, am fugit de acasa si ma duceam cu ei la furat”.

In luna decembrie, impreuna cu alti trei cunoscuti, a urcat in trenul spre Iasi cu gandul de a da o noua spargere, nefiind la prima actiune de acest gen. Desi parintii lucreaza si au grija de cei doi frati, Ionut a luat-o pe cai gresite intr-un anturaj dubios. Ei nu stiau cu ce se ocupa odrasla lor, deoarece copilul spunea ca pleaca la bunicii din Costuleni – Iasi. „Plecam seara cu trenul spre Iasi unde ajungeam noaptea si mergeam direct la magazinul pe care urma sa-l spargem. Ultima data eu numai am fost cu ceilalti baieti care au spart un magazin din Copou si de unde au furat cafea, tigari si dulciuri. Au desprins placajul unei usi din spate si au intrat inauntru, de unde au iesit dupa un sfert de ora cu sacosele pline”, a marturisit pustanul.

Numai paguba de la ultima spargere este de aproximativ 30 de milioane. Hotii aveau un mod foarte ingenios de valorificare a marfii. „Nu puteam merge sa vindem ce-am furat la Negresti, pentru ca ne cunostea toata lumea. Ne-am apucat de furat in Iasi deoarece acasa ne stiau toti politistii si de cate ori se spargea cate ceva, prima data veneau la mine. Pentru ca sa nu avem probleme, dupa ce furam noaptea, ne plimbam prin oras pana la primul tren spre Birlad si mergeam acolo pentru a vinde marfa in bazar. Dupa asta, se imparteau banii si mergeam acasa”, si-a incheiat marturisirile micul infractor.

Foarte curios este si faptul ca, la ultima „operatiune” a participat si fratele mai mic al lui Ionut, care are 14 ani. Ionut sustine ca cel mic s-a tinut dupa el si s-a urcat in tren fara stirea sa, dar este foarte posibil sa-l fi luat pentru a-l invata cate ceva din „tainele meseriei”. Acum Ionut regreta toate faptele comise si daca scapa de scoala de corectie vrea sa locuiasca la Costuleni, la bunicii sai, unde se va inscrie in clasa a VIII-a, dupa absolvirea liceului dorind sa se faca sofer.

Un alt participant la ultima spargere a fost Constantin I. (15 ani). El mai participase la inca o spargere impreuna cu Ionut B. Constantin este in clasa a VI-a si lipsea de acasa fara ca parintii sa stie unde merge. Ca si Ionut B, spunea ca merge la bunicii dintr-o localitate de langa Iasi, dar de fapt se ocupa de cu totul altceva. „Am sa ma cumintesc si voi merge la scoala”, a declarat si acest mic infractor, in speranta ca va scapa de pedeapsa, care poate fi internarea intr-o scoala de corectie sau chiar inchisoarea.loading...

Adauga un comentariu