Eveniment-Social

Nou proiect Erasmus+ pentru elevii din învățământul primar

Publicat: 25 iun. 2022
Femei si barbate langa un panou
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi implementează un nou proiectul european Erasmus+

În perioada februarie 2022- ianuarie 2024, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi implementează proiectul Erasmus+„STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos”, alături de instituții partenere din Grecia, Turcia, Lituania și Italia. Plecând de la exemplul lui Leonardo da Vinci, proiectul susține personalitatea pluralistă și are ca obiectiv principal sprijinirea elevilor din învățământul primar în dezvoltarea competențelor cognitive prin crearea unor scenarii didactice

Fiecare activitate educațională va fi puntea de legătură între cunoștințele anterioare, aptitudini, atitudini și valori cu noile cunoștințe, utilizând strategii moderne de învățare.

Obiectivele noului proiect

În contextul primei reuniuni transnaționale, care a fost organizată de către Direcția de Învățământ Primar între 14-16 iunie 2022, 10 parteneri au prezentat instituțiile din care provin, au discutat detaliile proiectului, dar și planul de diseminare al acestuia. Proiectul Erasmus+ intitulat „STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos” vizează conceperea unui ghid didactic care va detalia beneficiile implementării scenariului STEAM în educație, dar și crearea unei platforme pentru formarea profesorilor în practicile educaționale STEAM. Această platformă, care va include scenarii de predare cu o abordare interdisciplinară, va urmări, pe de o parte, dezvoltarea abilităților cognitive ale elevilor, iar pe de altă parte, va conecta datele exacte ale STEAM (practica STEAM utilizează cinci domenii: știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică) cu mediul cultural, uman, sporind creativitatea și abilitățile elevului și creând, pe termen lung, cetățeanul activ de mâine, având ca model exemplul oferit de Leonardo da Vinci.

Proiectele de dezvoltare a educației STEAM au ca scop îmbunătățirea abordărilor de acest tip în școli. Mai mult, prin astfel de acțiuni sunt stimulate abilitățile la științele exacte și să ofere școlilor instrumentele necesare pentru a-și implica elevii, profesorii și alți membri ai comunității în activități legate de STEAM.

Proiectul Erasmus se adresează tuturor

Până la finalizarea proiectului, în luna februarie 2024, mai sunt prevăzute patru reuniuni transnaționale, activități de instruire pentru administratorii și formatorii platformei ce urmează a fi dezvoltată, elaborarea și pilotarea conținutului acesteia. Astfel, noul proiect prinde viață și se adrsează tuturor instituțiilor de învățământ europene din Iași.

“Link-ul platformei va fi transmis profesorilor care, în calitate de vizitatori, vor putea folosi scenariile de predare interdisciplinară în activitatea didactică. Caracterul european și internațional va fi sporit prin diseminarea rezultatelor prin platforme precum: europeana, e-twinning”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Antonina Bliorț.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost reprezentat de un inspector pentru învățământul primar și de către expertul financiar în această mobilitate.

Proiectul va extinde o rețea de școli STEAM care implică nu doar profesori, administrator, ci și alte părți interesate, de exemplu, centre de cercetare sau educație non-formală.

Programul Erasmus este cel mai cunoscut program UE pentru educație, formare, tineret și sport. Proiectele Erasmus prijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa, iar bugetul său este estimat la 26,2 miliarde EUR.
Adauga un comentariu