Actualitate

Noua Lege a Educatiei se va aplica in urmatorul an scolar

Publicat: 31 dec. 2009

Afisat la 14:58

In ultimii ani, soarta invatamantului romanesc parea ca ii preocupa in cel mai inalt grad pe politicieni. Anul trecut, dupa lungi controverse politice si sindicale, guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru noua Lege a Educatiei, dar aceasta a picat la Curtea Constitutionala, care a decis ca o astfel de lege nu poate fi adoptata prin angajarea raspunderii, ci numai prin dezbatere parlamentara. Prin urmare, depinde acum numai de Parlament ca scoala romaneasca sa functioneze in 2010 dupa reguli noi.
Avand in vedere ca legea are peste 300 de articole, dezbaterea parlamentara ar putea dura ani buni, in conditiile in care actuala majoritate parlamentara este extrem de fragila. Pentru a se evita tergiversarea legii, exista si posibilitatea adoptarii ei in procedura de urgenta.

Solutia aceasta nu garanteaza insa ca legea nu va fi modificata in functie de interesele parlamentarilor care predau la universitatile private, ale sindicatelor care au acorduri cu unele partide, ale unor sefi de institutii de invatamant private care au sponsorizat campanile electorale ale unor candidati si partide.

Disputele se vor purta in special pe prevederile cele mai controversate ale legii in varianta Guvernului Boc 1. Una dintre acestea vizeaza numarul maxim de materii care se vor preda in diverse cicluri de invatamant si numarul de ore saptamanale petrecute de elevi in scoala.

Altele reprezinta noutati absolute, cum ar fi aceea prin care statul acorda fiecarui copil, la nastere, pentru educatie, suma 500 de euro. Un punct nevralgic il reprezinta depolitizarea invatamantului prevazuta in proiectul Boc, dar contestata de liberali. Este de asteptat ca si subiectul religiei in scoala sa genereze lungi dezbateri, ca sa nu mai vorbim de prevederi ce vizeaza salariile, norma didactica, structura examenelor si acreditarea institutiilor de invatamant private.loading...

Adauga un comentariu