Calatorii

Noua listă a ţărilor din zona galbenă. Cine trebuie să stea în carantină la sosirea în România

Publicat: 12 feb. 2021
calatori testati la revenirea in romania
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la revenirea în România

Noua listă a ţărilor din zona galbenă a fost actualizată. Este vorba despre lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune măsura carantinei la revenirea în România. Decizia a fost adoptată, ieri, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar cei care sosesc din aceste ţări trebuie să intre în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată. Lista privind Zona galbenă intra în vigoare pe 15 februarie.

Lista a fost actualizata de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în funcţie de incidenta COVID-19 în statele respective, şi a fost aprobată de CNSU.

Noua listă a ţărilor din zona galbenă. Carantină pentru cei care sosesc din aceste state

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la revenirea în România. Lista intră în vigoare pe 15 februarie.

Ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks şi Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croaţia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent şi Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franţa, Sunt Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveţia, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Ţările din Zona Galbenă precum şi rata de incidență poate fi consultată AICI

De asemenea, hotărârea CNSU stabileşte şi regulile de aplicare a carantinei în cazul persoanelor care sosesc din ţările/zonele/teritoriile enumerate. Potrivit documentului, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat şi prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, se instituie carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de trei ani, care sosesc în ţara împreună cu persoanele respective, intra în carantină pentru o perioadă similară şi sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR, precizează sursa citată.

Persoanele sosite din zonele menţionate care nu prezintă la intrarea în ţară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR vor intra în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Excepţie pentru cei care sosesc din Regatul Unit

Excepţie fac persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară un test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, şi intră în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Hotărârea CNSU mai stipulează că operatorii economici care efectuează transport internaţional, aerian şi rutier de persoane către România din zonele de risc epidemiologic, inclusiv din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, au obligaţia să interzică îmbarcarea persoanelor care nu pot face dovada unui test RT-PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului împotriva SARS-CoV-2 în urmă cu cel puţin 10 zile. De asemenea, persoanele care doresc să se îmbarce pot prezenta documente care să demonstreze că au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile şi au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării.

Adauga un comentariu