Actualitate

Noua majoritate parlamentara

Publicat: 15 mai 2019
1

Pentru ca opozitia sa vina la guvernare, singura solutie este sa se formeze in Parlamentul Romaniei, imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European, o noua majoritate. In Legislativ. Ar fi o miscare dramatica. Ea trebuie insa declansata numai dupa indeplinirea unei prime conditii elementare: ca PSD sa obtina un rezultat dezastruos sau foarte slab. Care sunt insa celelalte conditii?

Un rezultat dezastruos sau foarte slab al PSD ar fi ca acest partid, pentru prima data in istorie, sa nu mai fie capabil sa obtina cel mai bun rezultat. Un alt partid din opozitie, cel mai probabil PNL, ar urma in acest scenariu sa demonstreze ca a devenit forta politica dominanta. Concret, ar fi necesar ca PNL sa faca un scor de peste 35%. Iar PSD sa se plaseze cu cateva procente mai jos. Cum s-ar intampla asa ceva? Un asemenea scor ar fi posibil doar in conditiile in care aproape toate cercetarile de piata facute de institute cat de cat serioase s-ar dovedi false. Iar o conditie sine qua non a unui scor de natura sa poata constitui premiza rasturnarii situatiei politice este o prezenta la urne neasteptat de mare pentru alegerile europarlametare. In urma cu cinci ani, s-au prezentat doar 32% dintre cetatenii cu drept de vot. Daca cifra se mentine aceeasi, miscarea de care vorbeam mai sus nu s-ar putea produce. Klaus Iohannis a incercat imposibilul. Sa aduca mai multa lume la alegerile europarlamentare, fortand in aceeasi zi si in aceleasi sectii un referendum comandat de el. Care, spre deosebire de celalalt referendum, are in spate vointa unei singure persoane si nu a trei milioane de cetateni. Daca reuseste sa aduca pentru acest referendum 30% dintre cetateni cu drept de vot, atunci victoria este aproape integral a lui. Daca nu, isi va asuma esecul. Un esec multiplu. Un esec politic al sau, al partidelor care il sustin, dar nu mai putin un esec al modului in care presedintele intelege sa trateze temele complexe ale independentei Justitiei, domniei legii si drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Daca Iohannis aduce la referendum 30%, inseamna – scazand o buna parte din electoratul frontului PSD – ca la alegerile europarlamentare romanii s-ar prezenta intr-un procent fenomenal de circa 40% sau chiar peste. Este improbabil, dar de dragul acestui scenariu al venirii opozitiei al putere, un asemenea rezultat poate fi luat in calcul.

Cum se poate intampla acest fapt suprinzator al unei prezente masive la vot, unice in Europa? Numai cu conditia crearii unei puternice emotii colective. Referendumul in sine, tematica stufoasa si chiar contradictorie a acestuia, marile demonstratii de strada organizate de opozitie, brutalitatile si violentele sustinute de aceasta, sub pretextul ca populatia are dreptul se manifeste liber, nu sunt de natura sa declanseze o emotie colectiva atat de puternica. Pentru a atinge acest obiectiv atat de drag presedintelui Klaus Iohannis, invocat de el in mai multe randuri, este indispensabila producerea artificiala a unui eveniment major, care sa cutremure intreaga societate si care aparent sa nu aiba legatura cu procesul electoral. Un asemenea eveniment de intensitate maxima nu poate fi declansat in acest moment in Romania decat de Armata sau de cel mai puternic serviciu secret. Excludem Armata, intrucat e imposibil de presupus ca se baga in asa ceva sau ca poate fi manipulata in acest moment de catre Klaus Iohannis. Eu unul insa exclud si Serviciul Roman de Informatii, a carui activitate tinde sub Eduard Hellvig sa se normalizeze. De dragul demonstratiei insa, haideti sa mergem mai departe.

Daca se produce un eveniment de intensitate maxima, daca se creeaza o fenomenala emotie colectiva, daca aceasta emotie colectiva aduce la vot un numar nebisnuit de mare de romani si daca rezultatele PNL vor fi mai bune decat rezultatele PSD, tot mai exista o conditie indispensabila pentru ca actuala majoritate parlamentara sa fie data peste cap. Exstenta unui program foarte precis, extrem de mobilizator in plan guvernamental si in plan politic, in general, avansat de un nucleu de conducatori, de lideri, suficient de credibil pentru a dizloca parlamentari din celelalte partide intr-un numar suficient de mare pentru a schimba balanta puterii in Legislativ. Din toate experientele trecute, rezulta ca aceasta rasturnare de situatii nu se poate insa produce doar luand cu penseta parlamentari ai frontului PSD. Este necesara in mod obligatoriu o schimbare de orientare politica a UDR si a minoritatilor. Caci pe Victor Ponta, indiferent ce rezultate ar obtine si indiferent cat il injura el pe Dragnea, opozitia din jurul lui Iohannis nu poate conta intr-o asemenea operatiune, care presupune maturarea PSD de la putere. UDMR si minoritatile reprezinta buturuga mica pe care am putea-o vedea rasturnand carul mare. Aici insa exista o imensa problema.

Problema este Rares Bogdan. Sau principala problema. Omul adus pentru a deveni tractorul sau locomotiva PNL, transformat prin modul in care s-a achitat de sarcina intr-o veritabila racheta electorala si care transpira pentru a aduna cu farasul tot ce a pierdut PNL in ultima vreme. In materie de electorat propriu, dar si in ceea ce priveste electoratul altor partide din opozitie, inclusiv electoratul USR. In acest scop, Rares Bogdan si-a utlizat din plin imaginea de patriot. De om necruattor cu orice tentativa de a lovi dinspre Ardeal in unitatea nationala. Pentru a atinge acest obiectiv, Rares Bogdan a izbit constant in UDMR, sanctionandu-l drastic pentru tot ceea ce a considerat el ca ar reprezenta vreo forma de revizionism. Consecinta este ca, pe de-o parte, castiga electorat, in special din Ardeal, dar si din alte zone ale tarii, iar pe de alta parte pierde cu certitudine electoratul captiv al minoritatilor. Iar consecinta este ca PNL, chiar si in eventualitatea unui scor suprinzator de bun, nu va putea forma in Parlament o majoritate care sa rastoarne PSD.

Si cu aceasta am epuizat cele mai favorabile scenarii prin care PNL si Klaus Iohannis ar putea genera o schimbare majora a configuratiei politice din Romania.

 

Adauga un comentariu