Stiri

Noua tehnologie de stocare a datelor

Publicat: 15 iun. 2011

Un nou tip de tehnologie de stocare a informatiei, numita PCM (Phase Change Memory), s-a dovedit in teste mai rapida decat cea de tip flash.

Hardurile bazate pe tehnologia flash sunt utilizate in tot mai multe in computere datorita unei viteze de scriere net superioara hardurilor cu discuri magnetice. Acum insa, testele cu harduri bazate pe tehnologia PCM, creata de cercetatorii de la Universitatea California, arata ca nu mai este mult pana cand acest nou sistem va oferi device-urilor o viteza semnificativ mai mare, informeaza Technology Review.

Prototipul creat de cercetatori este primul care testeaza, in mod public, performanta chipurilor de tip PCM. Cateva companii din domeniul semiconductorilor lucreaza la astfel de device-uri, dar nu au dat publicitiatii informatii despre aceste produse.

“Chipurile PCM nu sunt inca gata sa iasa in fata, dar, daca tehnologia va continua sa evolueze, va reprezenta viitorul”, a declarat Steve Swanson, unul dintre cercetatorii care au construit prototipul, cunoscut sub numele de Onyx.

Desi are doar 8GB, device-ul a obtinut performante asemanatoare cu cel mai rapid hard flash de 80 GB utilizat in servere.

La testarea vitezei de scriere, Onyx s-a dovedit a fi cu pana la 120% mai rapid decat un hard obisnuit. In plus, device-ul a solicitat mult mai putin procesorul decat un hard comun. De asemenea, a fost mai rapid in cititrea informatiilor decat orice HDD de tip flash, indiferent de cantitatea de informatie utilizata.

Ceea ce este imbucurator pentru cercetatori este faptul ca Onyx exceleaza tocmai la categoriile de calcule folosite atunci cand se efectueaza analize ale retelelor sociale precum Twitter, potrivit lui Swanson. Ca minus insa, cercetatorul a mentionat ca Onyx a fost mai lent in scrierea unor cantitati mari de informatii decat hardurile aflate in comert.

Onyx a fost construit folosind chipuri PCM fabricate de Micron, una din companiile care lucreaza la dezvoltarea acestei tehnologii. Chipurile stocheaza informatia intr-un dispozitiv dintr-o sticla speciala, si foloseste puseuri de caldura pentru a face schimburi de informatii intre doua sectiuni, sau faze, care reprezinta cifrele 1 si 0. In una din faze, atomii din sticla respective sunt aranjati intr-o structura din cristal ordonata, iar in cealalta au o structura amorfa, dezordonata.

Performanta lui Onyx vine tocmai din faptul ca procesul de scriere este mult mai simplu folosind o astfel de tehnologie decat la cele flash, a subliniat Swanson. Chipurile flash nu pot rescrie informatia la nivel de bit – 1 si 0 – la comanda. Ele sunt obligate sa stearga informatiile in forma initiala si sa le reordoneze in forma dorita, ceea ce limiteaza viteza acestei tehnologii. «Un device bazat pe memoria de tip flash trebuie tina un jurnal pentru a-si da seama care informatie este cea corecta. Unul bazat pe PCM scrie exact informatia de care ai nevoie«, a aratat Swanson.

Sudhanva Gurumurthi, cercetator in domeniul arhitecturii computerelor la compania Virginia Tech, a declarat ca proiectul celor de la San Diego i se pare o demonstratie clara a capacitatilor uriase ale tehnologiei PCM. “Cercetarile de pana acum doar au simulate modul in care acestea ar performa, dar acest proiect arata mult mai clar performantele de care este capabila”, a spus acesta.

Cercetatorul considera ca pretul acestei tehnologii va fi cel care va determina cat de competitiva este aceasta tehnologie. In plus, acesta a sugerat ca folosirea memoriei PCM in combinatie cu cea flash ar duce la o reducere a costurilor si ar aduce aceasta tehnologie mai repede la indemana consumatorilor si ar creste eficienta acestora la capitolul scriere.

 loading...

Adauga un comentariu