Coronavirus

Noua tulpină de COVID-19, descoperită în Finlanda! Ce spun cercetătorii?

Publicat: 19 feb. 2021
Cercetator ce urmareste la microscop noul coronavirus
Veste proasta din Finlanda acolo unde a fost descoperita o noua tulpina de COVID-19

O nouă tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Finlanda, iar motivul de îngrijorare este acela că aceasta ar putea să nu fie descoperită de testele PCR. Tulpina a fost descoperită în sudul Finlandei şi prezintă mutaţii asemănătoare cu cele descoperite la tulpinile din Africa de Sud sau Marea Britanie.

Cercetătorii cred că arianta finlandeză ”Fin-796H” este considerată unică.

Noua tulpină de COVID-19, descoperită în Finlanda

Această nouă formă de COVID-19 a fost descoperită în laboratoarele din Helsinki.

„Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că încă nu știm cât de rezistentă este la vaccinuri”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories.

Chiar dacă tulpina a fost descoperită în Finlanda,aceasta a înregistrat o rată redusă de infectare.

Potrivit primelor informaţii, noua tulpină descoperită în Finlanda are un cod genetic diferit de cel al tulpinilor SARS-CoV-2. Aceasta ar putea să nu fie detectată de testele PCR.

„Aceasta este cea mai importantă informație despre varianta Fin-796H pe care o avem până acum”, a mai precizat cercetătoarea Taru Meri.

Tulpina din Marea Britanie a suferit 17 mutaţii

Noua tulpină a coronavirusului a suferit 17 mutaţii și este mult mai contagioasă. Nouă tulpină se transmite prin expulzarea picăturilor de salivă când o persoană infectată tuşeşte, strănuta sau vorbeşte şi atingerea unor suprafeţe contaminate cu picături.

Potrivit expertului în boli infecţioase William Haseltine, citat de CNN, nouă variantă a coronavirusului este cunoscută sub numele de B.1.1.7.

”Una dintre mutaţii, spre exemplu, N501Y, face că proteina „cu ţepi” a virusului să se ataşeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutaţie explică cel mai probabil de ce nouă variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei”, a spus William Haseltine.

Simptomele infectării cu nouă tulpina COVID-19 din Marea Britanie sunt identice cu simptomele infectării cu tulpina originală a noului coronavirus din Wuhan:

-cele mai frecvente simptome: febră, tuse seacă, oboseala

-simptome mai puţin frecvente: dureri de cap şi dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, dureri de cap, pierderea gustului său a mirosului, o iritaţie la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare

Alexandru Rafila, a explicat la Antena 3, de ce este periculoasă mutaţia britanică a coronavirusului, depistată la o tânără din Giurgiu.

„Această nouă tulpină creşte cu 0,5 indicele de reproducere. Din cauza asta este îngrijorarea, pentru că transmisibilitatea este mai mare. Este cu cel puţin 40% mai transmisibila decât tulpina clasică. Se poate ajunge într-o situaţie ca sistemele medicale să fie depăşite şi să ducă la impunerea unor măsuri destul de dure, aşa cum vedem că se întâmplă în Marea Britanie”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu