Info Turism

Noua zi de foc in Europa. Marea Britanie se topeste la 39 de grade

Publicat: 27 iul. 2018
9

Se asteapta o noua zi de foc in centrul si vestul Europei. Vor fi spre 39 de grade in Marea Britanie, 38 in Germania si 37 in Franta.

Anul acesta, canicula a urcat mult mai la nord decat de obicei, in Suedia, Norvegia si chiar extremitatea nordica a Finlandei.

In provincia Lapland, unde se afla casa lui Mos Craciun, s-au atins saptamana aceasta 33,4 grade.

Marea Britanie e afectata de cel mai indelungat episod canicular din ultimele decenii, cu maxime de cel putin 28 de grade zi de zi, in ultimele doua saptamani. De la inceputul lunii iunie, regatul a avut parte de doar 47 de litri de ploaie pe metrul patrat, iar in unele localitati din Irlanda de Nord s-au introdus si restrictii de apa. De obicei nemultumiti de vremea englezeasca ploaioasa, britanicii au ajuns sa se roage sa ploua.

O comisie parlamentara avertizeaza ca daca nu se iau masuri rapid Marea Britanie ar putea avea 7.000 de morti anual din cauza caniculei.

Mary Creagh, parlamentar: “Recomandam in acest raport schimbarea normelor de constructie pentru cladiri, mai multa eficienta in alimentarea cu apa, cat mai putine case, scoli si spitale fara izolatie termica. Trebuie sa avem orase cu zone de verdeata cat mai extinse, in care oamenii sa poata sa se miste, sa respire, sa se racoreasca macar noaptea.”

Si in Germania se asteapta vineri temperaturi de 38 de grade, cu doua grade mai mari decat maximele de ieri. Piscinele au fost luate cu asalt, iar in unele orase primariile au trimis cisterne cu apa sa ude copacii si plantele. Soferii sunt indemnati sa reduca viteza chiar si pe autostrazi. Pe cea care trece prin Stuttgart s-a limitat temporar viteza la 80 de kilometri pe ora.

Si meteorologii francezi se asteapta vineri la un varf al valului de canicula, cu temperaturi cuprinse intre 34 si 37 de grade. 18 departamente sunt sub cod portocaliu, iar in regiunea pariziana s-au introdus restrictii de viteza si s-au deschis spatii speciale unde oamenii se pot racori.

Adauga un comentariu