Eveniment-Social

Noul An vine cu o surpriza culturala pentru ieseni. Se va deschide pentru public Muzeul Municipal

Publicat: 31 dec. 2015
1

@ Dupa ce, la finalul anului trecut, primarul Mihai Chirica a anuntat finalizarea lucrarilor de restaurare si consolidare a imobilului care va gazdui Muzeul Municipal, anul acesta este programata si deschiderea oficiala pentru public a edificiului

„Tot ceea ce tine de restaurarea si reabilitatarea cladirii a fost realizat. Urmeaza, ca anul viitor (2016 – n.r.) sa fie deschis si pentru public Muzeul Municipal. Deocamdata, dat fiind faptul ca inca exista un nivel ridicat de umezeala in interior, trebuie sa mai asteptam o perioada pana vom putea aduce si mobilierul special destinat acestuia, respectiv vitrine. De asemenea, va mai dura si procesul de obtinere a acreditarii temporare a muzeului. Cert este ca, in 2016 va fi inaugurat si deschis oficial pentru public acest edificiu”, a transmis Mihai Pricop – managerul proiectului, respectiv sef Birou Programe de Finantare a Societatii Civile din cadrul Primariei Iasi. Aflata initial într-o avansata stare de degradare, cladirea Burchi – Zmeu (unde va functiona Muzeul Municipal – n.r.) a trecut printr-o transformare majora si acum, la final, reda Iasului un important monument, martor al istoriei urbei.

Citeste si: Licitatie pentru Muzeul Municipal. Iesenii il vor putea vizita peste o luna

„Prin intermediul proiectului s-au desfasurat lucrari de consolidare a structurii si de restaurare a cladirii pe o suprafata desfasurata, etaj si parter, de aproximativ 1.000 de metri patrati. Au fost pastrate cât mai multe din elementele de constructie originale sau au fost refacute dupa modelul istoric, asa cum este cazul ornamentelor arhitecturale exterioare. De asemenea, în cadrul proiectului s-au modernizat caile de acces, curtea interioara si racordarea la retelele de utilitati. Muzeul va avea spatii de expozitii permanente si temporare la parterul cladirii si la etaj, sala multimedia, de conferinte si un atelier de conservare si restaurare. Muzeul Municipal Iasi, prin proiectul implementat, reuseste sa redea orasului atât o cladire de patrimoniu, cât si una dintre institutiile mai vechi ale municipiului, care a functionat la Iasi în perioada interbelica. Valoarea totala a proiectului a fost de 12.592.385,27 lei, din care 11.752.295,87 lei asistenta financiara nerambursabila.

Citeste si: Muzeul municipal, refacut deja pe jumatate – FOTO

Adauga un comentariu