News Flash:

Noul Cod de Procedura Civila pe intelesul tuturor

16 Februarie 2013
3835 Vizualizari | 1 Comentarii

Noul Cod de Procedura Civila a intrat in vigoare vineri, 15 februarie, si a adus cateva schimbari majore in privinta modului in care se desfasoara procesele civile. Nu toate prevederile din noul cod au intrat in vigoare, o parte dintre ele fiind amanate la propunerea Ministerului Justitiei.
Una din prevederile care se aplica este aceea ca judecatorii vor stabili de la inceputul procesului data la care vor pronunta o decizie. O alta prevedere spune ca autoturismele supuse executatii silit pot fi ”retinute” in trafic, insa specialistii consultati de gandul spune ca acesta nu se va aplica prea rapid.

Majoritatea proceselor urmeaza sa se deruleze in doar doua faze -  fond si apel, spre deosebire de pana acum cand procesele se judecau in trei faze, ultima fiind recursul.  Una din cele mai importante prevederi ale Codului de Procedura Civila este estimarea duratei procesului. Mai precis judecatorul va trebui sa estimeze o data la care ar uma sa pronunte o decizie. Astfel Art. 238 prevede urmatoarele:  ”(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, judecatorul, dupa ascultarea partilor, va estima durata necesara pentru cercetarea procesului, tinand cont de imprejurarile cauzei, astfel incat procesul sa fie solutionat intr-un termen optim si previzibil. Durata astfel estimata va fi consemnata in incheiere. (2) Pentru motive temeinice, ascultand partile, judecatorul va putea reconsidera durata prevazuta la alin. 1”

Judecatorul Liviu Zidaru de la Tribunalul Bucuresti, care a facut parte din comisia de elaborare a legii de punere in aplicare a Noului Cod de Procedura Civila, a explicat pentru gandul ca estimarea dutarei proceselor va fi facuta de judecatori pe baza propriei experiente.

”Ca judecator cam stii cat dureaza un proces pe o anumita speta si in baza documentelor poti sa faci o estimare care oricum poate fi ulterior rectificata. Aspectul pozitiv este ca partile sunt informate ca procesul dureaza cam trei luni si ca nu poate fi lalait, ei avand poate impresia ca dureaza mai mult”, a explicat Liviu Zidaru. 

Pentru ce se poate depune plangere prentru tergiversarea procesului

O alta prevedere importanta din Noul Cod de Procedura Cvila este si posibilitatea justitiabilului simplu de a depune o plangere in cazul in care crede ca procesul sau este tergiversat fara motiv.  Aceasta procedura este prevazuta la articolul 522 din noul cod.

”Art. 522. - (1) Oricare dintre parti, precum si procurorul care participa la judecata pot face contestatie prin care, invocand incalcarea dreptului la solutionarea procesului intr-un termen optim si previzibil, sa solicite luarea masurilor legale pentru ca aceasta situatie sa fie inlaturata.”

Potrivit acestei prevederi, plangerea pentru tergiversare este judecata in prima faza de judecatorul care delibereaza in dosarul civil. Daca plangerea este respinsa, atunci cel care a depus plangerea poate face recurs, care va fi judecat de un alt complet.

”Plangerea de tergiversare se depune pentru motive concrete. Spre exemplu un expert nu a depus la dosar o expertiza in termenul prevazut fara a avea vreo motivatie. Sau se poate depune plangere pentru tergiversare daca judecatorul nu si-a motivat hotararea in termen de 20 de zile”, a explicat judecatorul Liviu Zidaru

Masinile ar putea fi ”rechizitionate” in trafic

Noul Cod de Procedura Civila mai prevede si ca un autovehicul suspus sechestrarii in urma unei proceduri de executare silita poate fi oprit in trafic de politistii de la Politia Rutiera.

”Organul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare, a cartii de identitate, punand in vedere conducatorului autovehiculului ca bunul este sechestrat si sa se prezinte intr-un termen rezonabil la executorul judecatoresc. Totodata va anunta, de indata, executorul judecatoresc care a aplicat masura prevazuta la alin. ”, se mentioneaza in Noul Cod de Procedura Civila.

Avocata Roxana Vlasceanu a declarat pentru gandul ca, in principiu, masinile ar putea fi sechestrate chiar in trafic dar ca in acest moment nu exista o metodologie clara.
”În principiu, autovehiculele ar putea fi sechestrate in trafic de politisti, dar nu este clar pana in acest moment cum se va intampla asta. Pana in acest moment din ce stiu nu exista o metodologie clara care sa prevada cum se va proceda”, a declarat avocata Roxana Vlasceanu

Pe de alta parte, judecatorul Liviu Zidaru sustine ca prevederea sus mentionata nu este una catostrafala si ca Politia Rutiera nu va ”sta la panda pentru a prinde masinile supuse executarii silite”. Judecatorul a explicat ca prevedere privind masinile a fost introdusa in lege pentru ca in procedurile de executare silita pentru datorii masinile sunt bunurile care pot fi valorificate cel mai rapid.

În orice caz, acesta prevedere se va aplica numai la cererile de executare silita depuse dupa data de 15 februarie. Astfel ca vom afla abia peste cateva luni daca Politia va rechizitiona masinile supuse executarii silite chiar in trafic.

”Probabil daca in cadrul unui control de rutina agentul ar sti ca bunul acela (masina n.red) este urmarit nu vad motiv pentru care nu ar interveni. Probabil ca legea asta a dorit sa lamureasca nu ca o sa faca Politia Rutiera pande pe masinile oamenilor executati silit”, a explicat Liviu Zidaru

Pentru ca acesta prevedere sa functioneze presupune ca Politia Rutiera sa aiba o baza de date cu masinile sechestrate in urma unei proceduri de executare silita. Avocata Roxana Vlasceanu sustine ca exista si o problema logistica. ”Nu este clar ce se intampla daca un politist opreste doua trei masini supuse executarii. Ce s-ar intampla cu ele? Raman asa pe marginea drumului”, explica Vlasceanu

Medierea - solutie pentru degrevarea instantelor

Noul Cod prevede ca judecatorul poate recomanda partilor sa solutioneze conflictul civil prin mediere. Mai exact, daca avem un proces de partaj, sotii pot imparti bunurile amiabil prin intermediul unui mediator. Potrivit legii, mediatorul consemneaza intelegerea care apoi este inscrisa in incheierea judecatoreasca.

Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia partilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturile de care ei pot dispune potrivit legii.

Odata cu noul Cod de procedura civila intra in vigoare si prevederea legata de participarea la sedinta de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii in materie civila. Prin dispozitiile Legii 115/2012 s-a instituit obligativitatea informarii cu privire la mediere pentru fiecare persoana (fizica sau juridica) care isi propune deschiderea unui proces judiciar in anumite domenii expres prevazute de lege. Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile care se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.

”Eu ma tem ca prin acesta prevedere medierea sa nu se transforme intr-o formalitate, adica partile se duc si iau un certificat ca au fost la mediator si se intorc in inatanta astfel  incat nu se produce un proces de mediere si tot intanta ramane sa rezolve problema”, spune judecatorul Zidaru

Se schimba competenta de la Judecatorii la Tribunale

  Noul Cod de Procedura Civila mai aduce o modificare substantiala: de acum tribunalele vor fi instantele unde se vor judeca in prima instanta procesele. Daca pana acum mai toate procesele civile isi incepeau cursul la judecatorii, acum cele mai multe vor incepe la tribunal.

În competenta judecatoriilor va intra solutionarea cauzelor de valoare mica si/sau de complexitate redusa, dar de o mare frecventa in practica. Daca pana acum procesele care aveau o valoare estimata in bani de peste 500.000 lei se judecau direct la tribunal acum acest prag a fost coborat la 200.000 ei.

Verificarea prealabila a procesului

O alta modificare adusa de noul cod este si faptul ca, daca pana acum cand era deschisa o actiune civil,a petentul era instintat si cand se va judeca primul termen. Acum insa, inainte ca sa fie fixat primul termen, instanta va instiinta partea adversa, iar termenul va fi fixat numai dupa ce se depune intampinarea partii adverse.

Judecatorul Liviu Zidaru spune ca aceasta prevedere va aduce in prima faza si nemultumiri din partea cetatenilor deoarece judecatorii vor face verificarea prealabila numai in mai. Astfel ca judecatorii vor fixa primele termene pe Noul Cod de Procedura abia in mai.

Procesele judecate numai pe fond si apel

O alta modificare adusa de noul cod este si faptul ca majoritatea proceselor civile se vor judeca in doua faze -  fond si apel. Astfel daca un proces era judecat pe fond la judecatorie, el se va termina in apel la tribunal, in general fara posibilitatea de recurs la Curtea de Apel sau Curtea Suprema. Potrivit judecatorului Liviu Zidaru, aceasta prevedere are menirea sa transforme recursurile in proceduri de unificare a practicii.

Citarea partilor prin e-mail

  Codul de Procedura introduce si posibilitatea citarii partilor prin e-mail. ”Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedura se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, daca partea a indicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. În vederea confirmarii, instanta, odata cu actul de procedura, va comunica un formular care va contine: denumirea instantei, data comunicarii, numele grefierului care asigura comunicarea si indicarea actelor comunicate”, prevede articoul 154 din noul cod

Camerele de consiliul amanate

Nu toate prevederile din Noul Cod de Procedura Civila vor intra in vigoare astazi. MJ a promovat legea degrevarii instantelor care prevede ca o parte din Noul Cod de Procedura Civila sa fie amanate. Una din cele mai importante prevederi care nu intra in vigoare este judecarea preliminara a proceselor in camere de consiliu. Acesta era o procedura preliminara in procesele civile, adica partile depuneau actiunea, intampinarea, iar in camera de consiliul judecatorul si avocatii discutau exceptii si se analiza daca procesul poate ajunge la judecarea pe fond. Acesta masura era menita sa reduca numarul de procese civile care incarca nejustificat rolul instantelor.
sursa:gandul.info 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

naspa  | #325874
La ceva mai bun nu putea sa-i duca capul. Auzi la ei: sa nu mai poti face recurs! asta contravine drepturilor omului!!! In afara de plangerea pentru tergiversarea procesului si rechizitionarea masinilor in trafic nimic nu este util si in conformitate cu drepturile omului! bine, poate si citarea prin mail, dar totusi... tehnologia a avansat, nu credeti?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3103 (s) | 22 queries | Mysql time :0.186432 (s)