Titlurile zilei

Nu a fost cutremur, dar o familie din Iași s-a uitat cum pereții casei cad în miez de noapte! Imaginile dezastrului din zori! Trei copii au rămas pe drumuri – FOTO

Publicat: 20 mart. 2021
Un colaj cu poze casa în interior - paturi, pereți crăpați ,peretele căzut din exterior, mama și cei trei copii
O familie cu trei copii mici a rămas în miezul nopții sub cerul liber. Peretele camerei în care dormeau s-a dărâmat

O mamă și trei copii din comuna Roșcani, județul Iași, au rămas sub cerul liber în miezul nopții! Peretele camerei în care copiii dormeau s-a prăbușit sub privirea mamei. Mihaela Maicariu și cei trei copii locuiau într-o casă veche de chirpici, rămasă de la socri. Neculai Corlăteanu, tatăl copiilor, este plecat din luna ianuarie 2021 la muncă în străinătate. Cel mai mic membru al familiei are doar o lună

În seara de marți, 18 martie 2021, o familie din comuna Roșcani a rămas sub cerul liber după ce peretele camerei în care dormea s-a prăbușit. În cameră se aflau trei minori și mama acestora. Nici bine nu adormiseră copiii că un sunet puternic le-a tulburat somnul. Norocul a făcut ca bucata de lut să cadă în afara casei și nu pe paturile unde dormeau cei mici. Mihaela Maicariu, mama celor trei copii, are vârsta de 28 de ani, iar tatăl, Neculai Corlăteanu, are 29 de ani. Bărbatul este plecat în străinătate pentru a-și putea întreține familia.

Casa bătrânească în care locuiau Mihaela și cei trei copii a fost moștenită de Neculai. Casa este mică, veche, de chirpici, iar cu trecerea anilor s-a deteriorat vizibil. Apa s-a infiltrat în pereții casei și a provocat autodemolarea acesteia. În toiul nopții, mama a mutat copiii în cealaltă cameră până dimineață, când a încercat să găsească soluții, dar în zadar.

„Aseară, pe la 10:45, când a început să crape peretele, am ieșit afară că m-am speriat. La un moment dat a căzut tot peretele. Am sunat și a venit un vecin să mă ajute să pun ceva acolo unde a căzut peretele și am pus o folie unde a rămas gaură. Toată noaptea am stat cu frică și am pus pe foc să nu le fie frig la copii. Suntem trei persoane care locuim acum aici. Soțul este plecat de pe data de 10 ianuarie 2021 în Germania. Am o fată de 6 ani, un băiat de 3 ani și un băiețel de o lună”, a declarat Mihaela Maicariu, proprietara casei distruse.

Familia locuiește temporar la o rudă din sat

Casa este grav deteriorată, iar mama și cei trei copii vor locui pentru moment la o rudă din sat. Copiii dormeau în momentul prăbușirii și nu au fost afectați de ceea ce s-a întâmplat. Echipa „BZI” i-a găsit pe cei trei într-una din cele două camere pe un pat, liniștiți, uitându-se la televizor. Larisa, fetița de 6 ani, nu vrea să plece din casă, iar visul ei este să devină doctoriță. Denis, băiatul de 3 ani, se juca cuminte, iar Bogdan, băiețul de o lună, dormea. Cei trei sunt prea mici să înțeleagă ce se întâmplă, iar mama lor are grijă să nu simtă pericolul. Singura sursă de venit a familiei sunt alocațiile celor trei minori și ce reușește să le mai trimită tatăl lor. Mihaela Maicariu ar vrea să se mute la casa părintească, dar nici acolo nu sunt condiții bune pentru a-și crește copii.

„Am stat trează toată noaptea să mă uit la copii. Eram în pat chiar cu fața spre perete, l-am auzit de mai demult că începe să se crape și deodată a căzut. Patul meu era lângă perete, iar patul unde dormeau cel mic și fata de 6 ani era puțin mai încolo. A fost scăparea lor. Eu am zis să merg la mama mea, dar acolo locuiesc doi frați de-ai mei care se ceartă mereu. Eu de la 17 ani am plecat de acasă, tot din cauza certurilor. Ne-am mutat aici în urmă cu doi ani”, a mai precizat mama celor trei copii.

Primarul încearcă să ridice o nouă casă pentru cei trei copii

Întreaga casă riscă să se dărâme în cel mai scurt timp, iar Primăria comunei Roșcani încearcă să ajute această familie greu încercată. Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani, a adus în curtea familiei mai multe cărămizi pentru a ridica o căsuță. Persoanele cu suflet mare care doresc să-i ajute pe cei trei copii cu haine, mâncare și bani pentru ridicarea unei noi locuințe o pot face direct la sediul primăriei din comună sau la casa lui Dănuț Chiriac, unde locuiește temporar Mihaela.

„Eu, ca primar, în fiecare dimineață fac vizite în comună. În dimineața de miercuri, 19 martie 2021, m-a oprit vecina acestei familii, Țupac Tinca, și mi-a zis: «uitați vecina mea are trei copii, soțul ei este plecat și li s-a dărâmat casa». Am oprit, am trimis asistența socială și pe domnul viceprimar, să văd ce se întâmplă cu ei, și am sesizat că nu se mai poate locui acolo. Comuna este mică și nu avem potențial de a ajuta familia aceasta. Am apelat la domnul Lungu Vasile, care are o asociație, și m-a ajutat cu niște bolțari. În funcție de vremea de afară, începem să facem ceva pentru familia aceasta necăjită și mai ales pentru copii”, a declarat Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani.

Comuna Roșcani este în carantină

Comuna Roșcani din județul Iași a intrat în carantină, nimeni nu intră și nu iese fără declarație pe propria răspundere. Pe data de 17 martie 2021, întreaga comună a intrat în carantină pe o perioadă de 14 zile. În comună au fost depistate doar 8 cazuri de COVID-19, însă numărul mic al populației a dus la luarea deciziei de carantinare. La intrarea în comună, jandarmii și polițiștii au instituit filtre.

„În mod normal, am avea o incidență de 5 și ceva la mia de locuitori, însă s-a decis carantinarea pentru situațiile din ultima perioadă. Avem câteva persoane confirmate pozitiv, însă și familiile lor vor trebui să stea în izolare. Vor veni în localitate echipe de voluntari pentru a le explica oamenilor ce au de făcut și care este situația”, a precizat Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani.
Adauga un comentariu