Actualitate

Nu ai crede asa ceva! Iasul este impanzit de comori – FOTO

Publicat: 14 aug. 2014

@ Mii de oameni le privesc zilnic @ Acestea ascund povesti deosebite si infatiseaza personalitati marcante ale tarii @ Unele dintre ele au intrat intr-un amplu proces de degradare si necesita o interventie urgenta pentru a fi salvate @ Urmariti, doar pe www.bzi.ro, o galerie foto impresionanta cu imagini de arhiva in care sunt prezentate statui si busturi importante din oras

Cu siguranta, nu exista iesean care sa nu fi admirat sau sa se fi interesat de statuile si busturile aflate in intreg orasul! Fie ca vorbim de constructii mai vechi, fie ca vorbim de altele mai noi, toate acestea infatiseaza mari personalitati culturale sau politice ale tarii. Plecand din Copou, vegheaza statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, busturi ale unor mari generali ai tarii sau poeti si scriitori. Mai departe, in fata sediului Arhivelor Nationale – Iasi, a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) si terminand cu cea a lui Mihai Eminescu din Fundatie, toate acestea reprezinta, intr-o maniera monumentala, fapte istorice cu totul si cu totul aparte.

CITESTE SI: Un sculptor iesean a donat doua busturi Primariei. Cum arata – FOTO UPDATE

Cu toate acestea, multe dintre ele au intrat intr-un amplu proces de degradare si necesita o interventie urgenta pentru a fi salvate. „Doar noi, la Directie, avem o lista cu peste o suta asemenea constructii. Pentru toate avem date si, desigur, la multe trebuie sa se intervina foarte rapid deoarece se afla intr-un proces amplu de degradare. La multe sunt si proiecte de refacere si de reabilitare. Aici si primaria ar trebui sa intervina pentru a le reface deoarece ele infrumuseteaza orasul si scot in prim-plan, atat mari personalitati ale culturii sau vietii politice, dar si ale istoriei orasului si tarii noastre”, au transmis oficialii Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Doar pe www.bzi.ro, o galerie foto impresionanta cu imagini de arhiva in care sunt prezentate statui si busturi importante din oras. 

CITESTE SI:  EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Moment rusinos! Anul trecut au fost furate busturile lui Gane, Delavrancea si Porumbescu

Anul trecut, din Parcul Copou au disparut busturile a trei oameni de cultura, Nicolae Gane, Barbu Delavrancea si Ciprian Porumbescu. Hotii au fost identificati si condamnati la ani grei de inchisoare. Fiecare bust cantarea circa 150 kilograme. Doua, cel al lui Delavrancea si al lui Gane, erau  trecute pe lista monumentelor istorice, fiind ridicate in 1924 si 1943. Cel al lui Porumbescu a fost ridicat de maestrul Iftimie Barleanu in 1957, fiind amplasat la o distanta de cateva zeci de metri fata de celelalte doua. Culmea, disparitia lor a fost semnalata abia la doar cateva zile de catre un cetatean si nu de autoritatile locale. Dincolo de toate acestea, avand in vedere faptul ca ele au fost distruse, primaria nu a reusit nici pana acum sa le inlocuiasca.

CITESTE SI: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Adauga un comentariu