Diverse

Nu are culoare si nici miros, dar poate fi ucigator. Gazul din casa ta care cauzeaza cancerul pulmonar

Publicat: 21 nov. 2018
25

Pentru mii de nefumatori cancerul pulmonar s-ar putea sa nu reprezinte motiv de ingrijorare si, fara indoiala, atunci cand primesc acest diagnostic, in mintea lor cel mai des isi fac loc intrebari precum "cum m-am imbolnavit?" sau "de ce mi s-a intamplat asta?". Chiar daca fumatul este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer pulmonar din SUA, mai sunt si alte cauze ale acestei boli necrutatoare. Dintre cei care au decesat din cauza cancerului pulmonar, 20% nu au fumat niciodata, cauza imbolnavirii fiind, potrivit Societatii Americane de Cancer, substantele chimice periculoase, cum ar fi: azbestul, unele produse petroliere, particule poluante – fumul de evacuare.

Putini stiu ca al doilea vinovat de dezvoltarea cancerului pulmonar este radonul. Acesta este un gaz incolor, inodor si fara gust, deci este practic imposibil de depistat prin simturile umane. Exista in mod natural in solul bogat cu radiu, toriu si uraniu si se infiltreaza in cladiri in primul rand prin crapaturi si alte cai subterane. Se mai poate gasi si in apele din put. Subsolurile si primele etaje ale unei constructii sunt cele mai vulnerabile, data fiind distanta mica de pamant – radonul este mai greu decat aerul, avand tendinta sa se acumuleze in partile inferioare si mai putin ventilate ale cladirilor. Radonul difuzeaza in aerul pe care il respiram in fiecare zi, de obicei la niveluri foarte scazute, acceptabile. Dar in zonele de locuit si de lucru cu ventilatie slaba pot sa existe niveluri periculoase de radon care pot dauna celulelor pulmonare, iar in timp, poate duce la cancer. Locuintele sunt deosebit de sensibile in sezonul rece, cand usile si ferestrele sunt tinute mai mult inchise.

Radonul intra in plamani o data cu aerul pe care îl respiram. Cand se dezintegreaza, produsul rezultat se uneste cu particulele de aer, putandu-se fixa pe bronhii. Acest produs de dezintegrare de scurta durata emite radiatii ionizante numite "particule alfa" ce pot deteriora celulele pulmonare. Radioactivitatea actioneaza doar la nivelul plamanilor si nu se raspandeste in restul corpului. Comisia Internationala de Protectie Radiologica (ICRP – International Commission on Radiological Protection) recomanda un nivel maxim al radonului in aer de 300 Bq/m3 pentru locuinte si 1000 Bq/m3 pentru expunerea lucratorilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel al radonului in aer de pana la 100 Bq/m3, stiind fiind faptul ca riscul de cancer creste cu 16% pentru fiecare 100 Bq/m3 in plus.

Ce masuri sa iei pentru a reduce riscul imbolnavirii. Specialistii recomanda folosirea kiturilor de testare a nivelului de radon accesibile, majoritatea, online. Prevenirea este cea mai buna aparare impotriva cancerului pulmonar, deci nu fumati si testati nivelul radonului din spatiile in care va petreceti cea mai mare parte a zilei. Daca testarea la domiciliu arata ca sunteti in pericol, adresati-va medicului dumneavoastra daca este necesar un screening medical.

Adauga un comentariu