Sfaturi pentru casa si gradina

Nu aruncati begonia daca i-au cazut frunzele

Publicat: 18 mai 2018

Se intampla adesea sa cumparam sau sa primim o Begonie (Begonia tuberhybrida) plina, plina de flori. Dar, surpriza, dupa o perioada mai mare sau mai mica de timp, planta cheleste. Ii cad mai intai florile, apoi si frunzele se ofilesc si se inmoaie.

Degarnisita, din Begonia plina de flori nu ramane decat un schelet. Nu o aruncati! Plantei i-a fost distrusa doar partea aeriana. Moartea frunzelor este de multe ori o reactie la schimbarea severa a conditiilor de mediu. Tuberculul este insa in cele mai multe cazuri in stare buna, viabil. El este in fapt o tulpina transformata, unde sunt depozitate de substante de rezerva si, foarte important, cu muguri care dau nastere la noi organe  vegetative aeriene.

Caderea frunzelor si florilor poate fi si un semn ca e momentul ca planta sa intre in repaus. Acest moment are loc toamna, cand temperaturile scad. Tuberculii se scot din ghivece, se curata de pamant, se zvanta bine si se pastreaza in locuri racoroase si bine aerisite, stratificati in rumegus. Begonia tuberhybrida  are nevoie in timpul repausului de temperaturi scazute, dar nu mai putin de 4 grade.

Primavara ei se planteaza intr-un substrat usor, bogat in humus, bine drenat si usor acid. Substratul se mentine permanent reavan pe tot parcursul sezonului cald. Nu exagerati cu udatul pentru ca tuberculul putrezeste daca apa balteste. Cel mai bine este sa udati moderat.

Pulverizati vara frunzele plantei pentru ca Begonia tuberhybrida are nevoie de umiditate atmosferica mare. Aveti grija ca apa sa nu ajunga si pe flori.loading...

Adauga un comentariu