National

„Nu banii si vilele conteaza, ci vietile salvate!” La 80 de ani, face garzi pe ambulanta! Cea mai frumoasa lectie de viata!

Publicat: 10 mart. 2018

Vedeta de la Serviciul de Ambulanta este o doctorita de 80 de ani, care, practic, nu a fost nicio zi pensionara.

Acum trei ani cand legea nu a mai permis cumularea pensiei care trecea de un anumit cuantum cu salariul, nu a suportat sa stea departe de garzile de Salvare si a ales sa munceasca gratis.

Face parte din ultima generatie de medici de urgenta din lume si are o experienta de peste 50 de ani pe ambulanta.

Colegii o descriu atat de frumos si se declara onorati sa o cunoasca. Aceasta da dovada de devotament si daruire, si isi pune toata viata in grija fiecarui pacient:

„Imaginati-va o doamna inalta, care merge foarte iute si care e atat de orgolioasa incat atunci cand a avut o problema la genunchi si a trebuit sa mearga cu bastonul, in loc sa urce pe scara din fata, mergea prin spate sa nu o vada lumea”, povesteste directorul medical SABIF, medicul Cristian Grasu.

CITESTE SI: Cel mai renumit medic in boli infectioase, apel catre Ministerul Sanatatii: Toti romanii sa fie testati de urgenta pentru aceste 3 boli!

Renumitul profesor doctor, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” face un apel catre Ministerul Sanatatii inca o data si ii solicita ca testarea pentru hepatita, HIV si SIDA sa fie obligatorie si sa se faca in decurs de maximum un an si jumatate, prin medicii de familie din tara.

Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, in urma cu doua saptamani, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sanatatii, Guvern si Presedintia Romaniei si a declarat ca saptamana viitoare va avea o discutie in acest sens la minister. “Eu am facut o adresa catre cele trei institutii mari ale statului, Ministerul Sanatatii, Presedintia Romaniei si Guvernul Romaniei. Am inaintat aceasta hartie acum doua saptamani si urmeaza discutii. (…) O sa vorbim saptamana viitoare la Ministerul Sanatatii pentru un program pentru medicii de familie, ca sa isi testeze toti oamenii de pe lista, in decursul a unui an, un an jumatate. (…) Propun medicilor de familie din Romania sa-si testeze toti pacientii, toate persoanele de pe lista, in decurs de un an, un an jumatate, pentru toate cele trei (hepatita, HIV, SIDA n.r.)”, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, sambata, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” cere testarea obligatorie a populatiei pentru hepatita, HIV si SIDA. “Testarile ar trebui sa fie obligatorii, evident ca vor fi consiliati oamenii de medicul de familie si li se spune care sunt avantajele acestei testari. (…) cand ii spun ca daca te gasesc cu virus hepatic C, te vindeci, cand ii spun ca daca te gasesc cu virus hepatic B ai toate sansele (…) sa stopeze boala cronica de ficat si sa nu faci cancer de ficat in urmatorii 20 de ani, cand ii spun ca daca te gasesc cu HIV, te tratez si nu mai transmiti la cei din jurul tau si vei duce o viata normala pentru tot restul vietii, eu zic ca sunt niste avantaje fantastice”, a aratat doctorul Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel spune ca exista medicamente in prezent pentru cele trei infectii, hepatita, HIV si SIDA si depistarea din timp a acestor boli ar costa putin, fata de cat se cheltuie pentru tratamentul acestora. “Primul considerent este ca sunt niste infectii care pot fi stapanite. (…) In momentul de fata vindecam infectia cu virusul hepatic C, ca atare, daca nu testam pe toata lumea, le taiem sansa si speranta de o viata normala. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate sa coste 15 lei. Daca nu testam pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea si ce avem in momentul de fata, cancer hepatic, ciroza hepatica, care, ele insumate costa enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul daca nu-l testam si nu il identificam, iarasi costurile pe terapie, stiti foarte bine ca o schema terapeutica este undeva la 500 de euro pe luna, iarasi costa enorm. Daca stam sa ne gandim din punct de vedere cost-eficienta, de departe, testarea in momentul de fata si identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitiva si tratata la timp, ar duce la reducerea in urmatorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sanatate, enorm”, a explicat managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Intrebat daca testarea obligatorie pentru hepatita, HIV si SIDA la medicii de familie se va face gratuit pentru pacienti, Streinu-Cercel a raspuns: “Discutam. (…) Se putea face chestia asta si pana acum, de bunavoie si nesilit de nimeni, e adevarat pe spinarea pacientului. Eu acum incerc ca impreuna cu Casa Nationala, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa creionam o politica in acest domeniu al virusurilor transmisibile prin act sexual, sange si produse de sange, astfel incat sa limitam la maxim raspandirea acestor virusuri in Romania.”

Dr. Adrian Abagiu, medic la “Matei Bals” a declarat sambata, ca, “trendul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca pana in 2020 sa avem 90 la suta din populatia HIV depistata, 90 la suta tratati, iar pentru hepatita C, acelasi target e pana in 2030.” Casa Nationala de Sanatate a refuzat deja sa deconteze testarea pacientilor medicilor de familie, pentru hepatita, sustine presedintele Filialei Sibiu a Societatii Nationale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.

“Ar fi absolut necesar, ca testarea pentru virusul hepatitei C sa fie decontata de Casa. Lucru pe care nu l-am obtinut. Am facut interventii si la nivelul Comisiei de specialitate la nivelul Ministerului. (…) Aceasta interventie a fost facuta demult, fara rezultat. Chiar este nevoie de un suport prin decontare prin Casa, altfel lucrurile sunt dificil de realizat”, a declarat Loredana Piloff.

Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 pana in 2017 s-au inregistrat in total 22.980 de pacienti cu HIV/SIDA in Romania, din care mai sunt in viata 15.000. Un numar de 692 de cazuri noi HIV/SIDA si 171 de decese din cauza acestei boli s-au inregistrat in 2017. Anul trecut, singurul judet din tara fara niciun caz nou HIV/SIDA este Salaj, iar judetul cu cele mai multe cazuri noi este Constanta, cu 37 de pacienti, potrivit datelor prezentate sambata, la Sibiu, de catre managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”.loading...

Comentarii
    • La 80 de ani oricât de zvelti drăguți neridati om fi unii dintre noi dementa e printre circumvolutiuni fără doar și poate.mie nu mi se pare un act de curaj mi se pare inconștientă sa lasi un om de 80 sa vina ca si prim salvator pt tine pt copilul tau pt familia ta.plus ca unui medic i se cere perfecționare continuă printr-un nr de credite anual( cursuri congrese) când a pus ultima dată mana pe o carte de protocoale octogenara?? Imi sunt dragi bunicutele mai ales cele cu scoala dar dupa o varsta tb sa intelegi ca poti face mai mult rau decat bine

Adauga un comentariu