Actualitate

Nu cedeaza la niciun tratament. Unii dintre bolnavi ajung in pragul nebuniei

Publicat: 04 dec. 2015
1

@ O tehnica de varf pentru tratarea durerii neuropate cronice este aplicata cu succes la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi @ Pana acum, singura sansa a pacientilor de a scapa de durere era tratamentul in strainatate

Au luat medicamente cu pumnul si au incercat orice leac numai sa scape de durere. Nicio pastila, oricat de puternica ar fi, nu i-a scapat de suferinta. O parte dintre pacienti ajung la psihiatru din cauza intensitatii mari ai durerii. Durerile cumplite le provoaca insomnii si bolnavul cedeaza psihic, avand nevoie de un medic specialist pentru a-si reveni. Conducerea Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi este singura unitate medicala din Moldova care a achizitionat implanturi de neurostimulare medulara

Acesti pacienti au posibilitatea sa scape de aceste dureri incontrolabile, dureri neuropate, prin punerea in aplicare a acestei metode de stimulare a maduvei spinarii. Acest tratament se adreseaza pacientilor cu durere cronica lombara sau in membrele inferioare. Neurostimularea electrica s-a dovedit a fi cel mai eficace tratament in durerea neuropata cronica, dar nu toti pacientii se incadreaza in paramentri pentru a beneficia de aceasta terapie. La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu s-au inscris 22 de bolnavi pentru efectuarea testelor in vederea efectuarii implantului definitiv. Unii dintre acestia au renuntat pentru ca au mers in alte state europene unde au beneficiat de acest tratament, altii au renuntat dupa ce durerile s-au ameliorat.

„Din cei 6 pacienti care au fost supusi unor teste complexe pentru a vedea daca corespund unui astfel de tratament, numai  doi corespund si vor beneficia de implant definitiv. Un numar de 17 bolnavi urmeaza sa fie pregatiti pentru testari. Perioada de testare dureaza intre 4 si 5 saptamani. Durerea neuropata cronica este o durere care nu cedeaza la tratamente. Acesti pacienti au incercat toate „leacurile babesti” si au luat multe antalgice, fara a resimti o ameliorare a durerii. Se accepta numai pacientii care pe scara durerii au peste 5 puncte, pe o scara de la 0 la 10. Sunt pacientii care ajung la insomnie din cauza durerii si apoi la psihiatru, pentru ca cedeaza psihic”, a declarat dr. Ioan Streltov.

Tehnica din Vest, abordata cu succes la Iasi

Neurostimularea inseamna aplicarea unui curent electric de joasa intensitate la sursa durerii cronice. „Aceasta tehnica consta in introducerea unui electrod langa maduva spinarii si un generator de impulsuri, programabil, va fi atasat de abdomen, va emite curenti electrici de joasa intensitate pe care ii va transmite maduvei spinarii. Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul genereaza impulsuri ori de cate ori simte durere. Pacientii care au durere neuropata cronica trebuie sa stie ca la Iasi se pot trata prin aceasta tehnologie de varf din domeniul medicinei, fara a mai cauta rezolvare in tari din Vest”, a spus medicul neurochirurg Ion Streltov.

Adauga un comentariu