Eveniment-Social

Nu credeai ca asa ceva se poate intampla in cabinetele stomatologice din Iasi! Echipele de control au descoperit nereguli uriase

Publicat: 22 mai 2019
1

@ Zeci de controale au fost efectuate de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Iasi in randul acestor furnizori de servicii medicale @ Foarte multi medici dentisti recurg la astfel de lucruri fraudand sistemul si incalcand contractele incheiate cu Casa @ Iata ce sanctiuni s-au aplicat in ultimii doi ani si la ce suma se ridica acestea @ Reprezentantii CAS Iasi sustin ca vor efectua controale drastice, pentru a preveni astfel de infractiuni

Echipele de control ale Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi au efectuat zeci de actiuni pe parcursul intregului an 2018, dar si in prima jumatate a anului 2019. Aceste controale au vizat mai multi furnizori de servicii medicale care activeaza in domeniul medicinei dentare. Astfel, autoritatile au aplicat sanctiuni drastice, care aproape ating suma de 100.000 de lei.

Conform datelor puse la dispozitie de CAS Iasi, pe parcursul anului 2018 s-au desfasurat nu mai putin de 26 de controale in domeniul medicinei dentare, in urma carora s-au aplicat sanctiuni in valoare de 38.882 de lei. Aceeasi statistica arata ca, in prima jumatate a anului 2019, desi au fost efectuate mai putine controale, sanctiunile aplicate aproape s-au dublat. Astfel, in urma a doar 16 actiuni care au fost efectuate, suma imputata de la furnizorii de servicii medicale a fost de 57.463 de lei. Totodata, reprezentantii CAS Iasi anunta ca aceste demersuri vor continua pe tot parcursul anului 2019, intrucat bugetul alocat acestor servicii este, de multe ori, cheltuit in mod fraudulos.

Acestea sunt principalele abateri constatate

In timpul controalelor efectuate de catre reprezentantii CAS Iasi au fost constatate mai multe abateri de la contractul incheiat intre furnizorii de servicii medicale si Casa. Astfel, cele mai multe cabinete stomatologice au fost sanctionate pentru servicii dublate, practic pentru raportarea efectuarii unui serviciu de doua ori in aceeasi zi, pe acelasi pacient, pentru acelasi dinte.

"Printre constatarile din urma controalelor efectuate se numara: serviciile dublate, respectiv raportare la acelasi serviciu de doua ori in aceeasi zi, pentru acelasi dinte, raportarea unor servicii pentru dinti extrasi anterior sau raportarea in SIUI a unor servicii, desi nu erau indeplinite conditiile ca acestea sa poata fi efectuate, avand in vedere faptul ca acelasi serviciu/acelasi dinte a fost raportat anterior, la interval foarte scurt de timp sau a fost raportat tratamentul cariei simple dupa tratamentul afectiunilor pulpare cu anestezie/obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei", apare in raportul intocmit de CAS Iasi.

Totodata, medicii stomatologi au mai fost sanctionati pentru nerespectarea programului de lucru sau pentru suprapunerea programului de lucru desfasurat in cadrul cabinetului de medicina dentara controlat, cu programul de lucru desfasurat in alte unitati.

Vezi si: Iesean batut, transportat la spital. A fost agresat de mai multe persoane

Controalele vor continua

Reprezentantii CAS Iasi anunta ca aceste controale vor continua si ca sanctiunile pot implica chiar rezilierea contractelor incheiate, daca abaterile sunt dintre cele mai grave.
"Sanctiunile aplicate in conformitate cu contractele incheiate pot merge de la retinerea contravalorii serviciilor, pana la rezilierea contractelor. In ultima perioada se observa o dublare a serviciilor care se declara, lucru care indica faptul ca unii dintre medicii dentisti nu respecta clauzele contractuale si putinii bani care sunt alocati pentru acest segment de asistenta medicala se cheltuie fraudulos. Recunoastem ca sunt putini bani, dar acestia nu trebuie sa fie cheltuiti pe servicii dublate. Controalele vor continua în permanenta, pe tot parcursul anului 2019", precizeaza reprezentantii CAS Iasi.

Adauga un comentariu