Stiri medicale

Nu dormiti langa animalul de companie! Riscati cel putin 100 de boli

Publicat: 28 ian. 2011

Ne inveselesc viata, sunt o buna companie pentru persoanele depresive, insa ar fi bine sa pastram o anumita distanta. Potrivit unui studiu citat de Daily Mail, proprietarii de animale au mai multe sanse sa se imbolnaveasca de tot soiul de boli, de la viermi la ciuma bubonica, mai ales daca dorm cu animalele in pat.

Bolile pe care le putem lua de la animale se numesc generic zoonoze si pot fi de mai multe tipuri: viroze, bacterioze, micoze, ricketsioze sau parazitoze. Cele mai frecvente zoonoze de la animalele de companie sunt transmise de caini si pisici. Din 250 de boli cunoscute transmise de la animale la oameni, peste100 provind de la animale domestice, afirma cercetatorii.

„In multe tari, animalele au devenit substitute pentru sarcina si ingrijirea copilului, conducand uneori la ingrijirea excesiva a animalului. Exista locuri private intr-o casa si animalele nu ar trebui sa aiba acces decat langa pat. Este in regula sa ai in pat un animal de plus, dar nu unul real”, a atras atentia Bruno Chomel, profesor la Scoala de medicina veterinara de la Universitatea California.

Printre cele mai serioase probleme medicale pe care le risca iubitorii de animale care dorm cu acestea sunt boala chagas (parazitoza), care poate cauza tulburari cardiace ce pun in pericol viata, sau afectiuni ale sistemului digestiv.

Boala zgarieturii de pisica (boala infectioasa aparuta ca urmare a unor leziuni cutanate produse de muscatura sau zgarietura de pisica, prin inocularea proteobacteriei Bartonella henselae) este o alta problema. Poate fi contractata nu doar prin muscatura sau zgarietura, ci si daca te linge o pisica infectata.

Studii medicale trecute au aratat ca pisicile si cainii pot scadea presiunea arteriala, reduce colesterolul si chiar descreste sentimentul de singuratate pentru stapanii lor.loading...

Adauga un comentariu