International

Nu e gluma! Un stat vrea sa se mute cu totul

Publicat: 08 mart. 2012
1
Guvernul micului stat insular Kiribati, din Oceanul Pacific, a anuntat ca e in discutii cu un alt stat, Fiji, pentru a cumpara pamant acolo, unde sa-si mute intreaga populatie, din cauza faptului ca e posibil sa fie inghitit de ape, din cauza incalzirii globale.
Presedintele din Kiribati, Anote Tong, a facut anuntul, spunand ca vrea sa cumpere teren pe insula Vanua Levu, a doua ca marime din Fiji, unde sa-i salveze pe toti cei 100.000 de concetateni, informeaza BBC News.
Tong spune ca statul sau e aproape sa dispara sub apele oceanului, iar afirmatiile sale sunt sustinute de dovezi stiintifice care arata ca mai multi dintre cei 32 de atoli care alcatuiesc insula deja au fost inghititi. Si restul atolilor sunt in fata unui risc iminent, in conditiile in care se ridica doar la cativa metri deasupra nivelului marii.
In conditiile astea, statul Kiribati nu ar mai putea exista pe teritoriul actual, ci va trebui sa se mute. Expertii spun insa ca misiunea mutarii intregii populatii in Fiji, aflat la 2.000 de kilometri departare, e o sarcina „monumentala”.
Oficialii din Kiribati mai spera si ca alte tari, precum Australia sau Noua Zeelanda, sa primeasca cetateni din Kiribati.
Presedintele acestui stat cauta de multa vreme solutii in fata pericolului disparitiei, ce pare iminent. Anterior, el a venit cu ideea construirii unor insule artificiale, asemanatoare cu platformele petroliere. 

sursa: ziare.com 

Adauga un comentariu