Eveniment-Social

Nu e medic! Femeia din Iasi care detine secretul vindecarii celor mai cumplite boli

Publicat: 15 feb. 2013
1

@ Bolnavii de cancer ajung sa-si puna sperantele intr-un aparat-minune @ In regiunea Moldovei functioneaza un singur accelerator de particule @Secretele acestuia sunt cunoscute de o femeie @Experta in fizica medicala, aceasta traseaza toate masuratorile pentru ca radioterapia sa fie o reala sansa pentru bolnavi @ Desi fizica medicala presupune concentrare maxima si multe responsabilitati, fizicianul de la oncologie se declara neobosit

Sperantele bolnavilor de cancer stau in singurul aparat-minune din intreaga regiune a Moldovei. Ceea ce multi nu stiu este ca in spatele acestuia se ascund zeci de masuratori si calcule, de care depind vietile bolnavilor. De pe 9 noiembrie 2007, acceleratorul de particule de la Sf. Spiridon functioneaza non-stop, la capacitate maxima. Raspunderea cea mai mare cade, in momentul de fata, pe umerii unei femei pasionate de fizica medicala. In cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi, expertul in fizica medicala are o responsabilitate majora, alaturi de medic, in conceperea planului de tratament prin imagini. „Un expert in fizica medicala are numeroase sarcini de indeplinit. Este adevarat ca nu am contact direct cu bolnavii care ajung la acceleratorul de particule, dar administrarea energiei radiante presupune zeci de calcule si masuratori de care depinde intreg procesul de radioterapie. Un calcul gresit, din neatentie, poate da peste cap tot procesul. Efectuez masuratori fizice legate de evaluarea administrarii dozei pacientului, imbunatatesc conditiile care conduc la reducerea dozei pacientului, asigur expertiza pentru echipament, tehnici si metode utilizate de rutina, precum si in serviciile clinice noi. Dupa foarte multe masuratori, pe baza datelor se face planul de tratament. Masuratorile au un rol esential in simulare, deoarece organele critice trebuie protejate”, a explicat Mihaela Oprea, expert in fizica medicala in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

De mic copil era pasionata de fizica

Expertul in fizica medicala da dovada zilnic de multa putere de concentrare si de tarie de caracter. Atunci cand ajunge acasa, limbajul stiintific este inlocuit de fiecare data de cuvinte calde. Nu se plange niciodata de oboseala sau stres la locul de munca si este pasionata de domeniul fizicii medicale. Nici pentru Mihaela Oprea nu pot trece neobservate dramele prin care trec bolnavii de cancer. Adesea, acestia vad radioterapia ca pe o sansa miraculoasa de insanatosire. Studiile de ani de zile au facut-o sa vada clar avantajele dar si dezavantajele radioterpiei. Fizica medicala nu face minuni si poate da gres, atunci cand natura se impotriveste. La Institutul de Oncologie mai sunt cinci fizicieni si un inginer care se vor ocupa de orice defectiune tehnica.  „Am intalnit si bolnavi de cancer, care dupa o lunga perioada de asteptare, au ajuns la accelerator si au refuzat metoda fizica de tratament. O sedinta de tratament cu radiatii ionizante poate dura pana la 10-15 minute, in functie de tumora. In acest interval, pacientul nu simte absolut nimic. In momentul de fata, singurul accelerator functioneaza de dimineata pana seara la ora 21:00. Zilnic, sunt peste 100 de bolnavi, iar listele de asteptare le pot intarzia accesul la accelerator chiar si patru luni. Cel mai dificil de tratat sunt tumorile de la cap si plamani, pentru ca sunt zone foarte sensibile. De exemplu, daca radiatiile ataca maduva, pacientul poate paraliza. Colimatoarele aparatului iau forma tumorei, astfel incat radiatia sa fie focusata numai catre ea „, a mai spus Mihaela Oprea. Aceasta a urmat cursurile Facultatii de fizica, a lucrat sub supravegherea unui expert in fizica medicala si practica clinica, iar dupa trei ani de experienta ca fizician medical debutant si avand un curs de radioprotectie postuniversitar avizat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), aceasta a juns sa fie expert in fizica medicala.

Mihaela va fi nevoita sa-si abandoneze, in scurt timp, locul de munca pentru o perioada. Dupa eforturi uriase de a reda bolnavilor sansa la viata, ieseanca se retrage pentru a da nastere primului copil. Cu zambetul pe buze, fizicianul recunoaste ca nu va rezista mult timp in concediul maternal si va face tot posibilul sa revina in ajutorul bolnavilor.





Comentarii
 • E si cadru didactic la facultatea de fizica, nu?
  E bina ca ati scris ca nu e medic!
  In ziua de azi e o adevarata carte de vizita prin tirgul nostr: sa nu fi medic!

  • nu e medic dar e mina in mina cu medicii. caut-o bine daca n-o fi semnat si ea petitia pentru rectorul Astarastoae. C-asa merge treaba in Spiridon: trebuie sa te pui bine si cu sefii mici cu care dai nasul toata ziulica si cu aia mari care te pot ajuta intr-o zi.

    • ce-a sarit postacul!
     Ce bai, tu unde traiesti? nu stii de toate aranjamentele din Spiridon? Dar de rectorul oaie nu ai auzit? ala care-si platea odrasla din fonduri europene cu mii de euroi pe luna pet cateva ore de munca pe zi. munca..la tacsu in ograda. Si tot ala care are sase salarii la stat.
     care-i treaba ta? stai tu acasa cu gunoiuul sub covor si laudate ca esti curat nevoie mare.
     De-aia prospera hotii si spagarii, ca sint mereu gugustiuci ca tine care le sar in aparare.

 • sa-i dea bunul Dumnezeu viata lunga si putere sa ajute cati mai multi bolnavi. De fapt sa auzim ca a desfiintat cauzele acestei boli cumplite. Doamne ajuta !!

 • Sa fie sanatoasa,si sa amilioreze vietiile celor condamnatii la boli incurabile avem mare nevoie de asemenea oameni minunati Dumnezeu sai dea sanatate

 • Stimata doamna, sper sa ramaneti corecta in mijlocul atitor spagari si afaceristi de la acest spital cunoscut ca unul din locurile cele mai corupte din oras.Doar umf-ul il mai intrece in spaga si coruptie.
  sa va intoarceti cu bine si sa va faceti meseria cu daruire.

 • – Credeam ca la noi doar dragostea si invidia, ”agoniseala” si averea … nasc pasiuni mai puternice !!! Se vede treaba ca lumea a inceput sa inteleaga faptul ca sanatatea e mai presus de toate . Ma bucur ca exista o doamna Mihaela care … da speranta oamenilor si cred ca ar trebui sa-i fim recunoscatori pentru acest ”har/dar”. Oamenii mici fie ca le spunem cusurgii, carcotasi sau … scormonitori de gunoaie, trebuiesc tratati, (de catre cei care sunt convinsi de nimicnicia acestora),cu dispretul cuvenit … Sincere felicitari doamna Mihaela, sanatate si mult succes (de la un admirator care nu va cunoaste personal, dar va pretuieste mult) !

  • Filosofie de doi bani: oamenii au stiut intotdeauna ca sanatatea e mai presus de toate. In schimb medicii, cel putin ai nostri, nu au inteles nici acum ca sint medici, nu afaceristi. Dispretul li se cuvine celor care pun pe primul plan imbogatirea si pe urma meseria pt care s-au pregatit. Tot dispretul spagarilor de la Spiridon si tot respectul medicilor adevarati, citi mai exista.
   Felicitari dnei Oprea, se vede ca nu e medic si vine din alt mediu.

  • @monitorix: speranta, dragoste pasiuni..vorbe mari intr-o cloaca cum e cea a medicinii. Doamna Oprea naste simpatii prin comparatie cu personajele slugarnice ce se perinda in spitale si sustin penali ca Astarastoae.
   @Sa amintim cine a semnat pt escroc: pai Dimofte, Bulgaru Iliescu colega de la IML si cu Dorinel acelasi nume, doamna d.Ungureanu, lady Azoicai, conu Branisteanu cu ma-sa, o baba pe jumate sclerozata, coana Vulpe, tovarasul Paduraru ala cu plagiatul, studentele si bomba, familia Burlea in par, tata, fiul Lucicuta Trabucel proaspta manager la Socola si fiica, redusa aia care nici n-a luat rezi dar a bagat-o tacsu in UMF, Vulpoi,Onofriescu, Dumitrascu, Caruntu,Forna,ioan Costea, Tircoveanu, si altii, multi altii, Grigoras, coana Bogdanici, lady Diana Cempoi si Hadrian Covicul florentina severina si finul Razvi Constantinescu cu familia. daca vreti alte nume cautati petitia @adevar si probitate@ @

 • Ce titlu de articol tembel!!!!!!!!!!!!!!! O fi stiind femeia meseie, dar nu cred eu ca este „femeia care detine secretul vindecarii celor mai cumplite boli”

Adauga un comentariu