National

Nu e PACALEALA de 1 APRILIE: Viciile scumpesc viata romanilor incepand de luni

Publicat: 31 mart. 2013
1
Incepand cu 1 aprilie, viata va deveni mai scumpa pentru romani. Pretul la tigari si bere se va mari, taxa de pasapoarte va creste, iar coplata va intra in vigoare in sistemul national de sanatate
Nivelul accizei specifice aplicat in cazul tigarilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 tigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, in crestere fata de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 tigarete. in prezent, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 11,9347 lei si ar putea ajunge la 12,32 lei, dupa majorarea accizelor.
Si acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri, potrivit jurnalul.ro.
„Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%. Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct”, a explicat conform Realitatea TV Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.
Nu doar fumatorii si consumatorii de bere vor scoate mai multi bani din buzunare dupa 1 aprilie, ci si romanii care vor sa calatoreasca in alte tari, in conditiile in care se va mari taxa pentru eliberarea pasapoartelor, atat pentru cele temporare, cat si pentru cele electronice. Pentru pasaport temporar  pretul va fi de 100,00 lei (inclusiv TVA), fata de 84 de lei (inclusiv TVA), cat costa in prezent. Pentru Pasaport Electronic Simplu, cu valabilitatea de cinci ani, pretul va fi  de 270,00 lei (inclusiv TVA), fata de 244 de lei (inclusiv TVA) cat este in prezent. Pentru Pasaport Electronic Simplu (minori), cu valabilitatea de trei ani, pretul va fi  de 244,00 lei (inclusiv TVA). 
Din luna aprilie, romanii vor plati si o taxa pentru spitalizare. Pacientii vor plati incepand cu luna aprilie a acestui an o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta. Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital. Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.
Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.
Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.
Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.
Comentarii
  • va informez ca se scumpeste CARNE ,LAPTELE FAINA SI ALTE ALIMENTE DE BAZA A VICIULUI DE VIATA ,AICI ROMANIA ,SA NE TRAIASCA GUVERNANTII NOSTRI INDIFERENT DE CULOAREA LOR POLITICA ,CEAUSESCU,MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI CARE ESTE LA PUTERE HAI PONTA SAU POANTA,ASTA-I BUNA DE TOT SA DEA DUMNEZEU SA REZISTAM ,DE BURGHEZIA PROLETARA.ASA SA NE AJUTE CINE STIU EU,CA BISERICA STRINGE AVERI PE PAMINT SI FACE BANCI ,CU BANII MULTI 10 MILIOANE DE EURO.

Adauga un comentariu