Nu ești motivat să faci sport? Ar putea avea legătură cu simțul mirosului!

Mirosul ar putea juca un rol important în motivația de a face exerciții fizice, potrivit unui nou studiu științific.

Pe lângă starea noastră de spirit, stilul de viață, obiectivele sau oboseala, simțul mirosului ne-ar putea afecta motivația de a face mișcare, dezvăluie un nou studiu publicat în revista Plos One. Cercetătorii de la Universitatea California din Riverside (Statele Unite) au descoperit că olfacția poate fi implicată în motivarea mamiferelor să se angajeze voluntar în exerciții fizice.

„Exercițiile fizice, care sunt esențiale pentru sănătatea fizică și mentală, pot ajuta la prevenirea obezității și a altor boli și tulburări legate de inactivitatea omului. Unora le place să facă exerciții fizice mai mult decât altora, dar nu este clar de ce este așa”, crede Sachiko Haga-Yamanaka, profesor asistent de biologie moleculară, celulară și de sisteme la UC Riverside și autorul principal al studiului.

Pentru a determina contribuțiile genetice la trăsăturile legate de realizarea voluntara a exercițiilor fizice, Haga-Yamanaka și echipa sa au supus șoarecii la o cursa voluntară intr-o roată, numită „voluntary wheel running – roată voluntară care rulează” sau VWR in engleza. Soarecele se pune in miscare in roata imediat ce are acces la acest tip de echipament. Echipa a creat linii de șoareci cu activitate VWR ridicată. Șoarecii „normali”, neselectați, au constituit grupul de control.

Diferențe genetice în sistemul olfactiv

Spre surprinderea lor, oamenii de știință au descoperit că șoarecii cu activitate VWR ridicată au dezvoltat diferențe genetice în sistemul lor olfactiv (tocmai în organul vomeronazal) care le-au permis să perceapă mirosurile diferit.

„Nu este de neconceput ca într-o zi să putem izola substanțele chimice și să le folosim ca odorizante în săli de sport pentru a face oamenii și mai motivați să facă exerciții”, a declarat Theodore Garland, coautor al studiului.

Cercetătorii intenționează acum să efectueze noi experimente pentru a izola anumite substanțe chimice despre care se crede că au fost produse de șoareci, posibil în urină, și pentru a determina dacă și cum aceste substanțe chimice cresc motivația pentru exerciții.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-COVID-19: „Ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica“
Ion Cristoiu: În PNL s-a declanșat războiul civil între Nordiști și Sudiști
Ninge în judeţul Iași! Costel Alexe, șeful Consiliului Judeţean Iași: Toate utilajele de deszăpezire sunt pe teren! Unde poți suna dacă vrei să vezi starea drumurilor
„Limba Covid”, unul dintre cele mai noi simptome ale Covid-19
Un şef de Poliție și-a dat demisia după mesajul transmis unui subaltern: Te încing în bătaie când ajungi la secţie
Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, a fost arestat pe Aeroportul din Moscova după ce a revenit din Germania
Coronavirus: purtarea a două măști este mai eficientă?
Cine este Roxana Ghiță de la Survivor România 2021. Jador îndrăgostit de ea?
Stresul poate schimba culoarea părului?
Horoscop 18 ianuarie 2021. Balanțele își fac o mulțime de planuri pentru noul an