Actualitate

Nu faceti asa ceva! Un tanar va ramane intr-un scaun cu rotile tot restul vietii, daca scapa cu viata

Publicat: 04 aug. 2016
1

Viata unui tanar de 19 ani atarna de un fir de par. Medicii de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi sunt sceptici in privinta sanselor de supravietuire ale pacientului. Tanarul a fost transportat in stare critica la unitatea medicala, dupa un plonjon in apa de mica adancime. In urma impactului, pacientul si-a fracturat coloana cervicala si a suferit o leziune medulara severa. Pacientul trece printr-o perioada critica si daca va scapa cu viata este posibil sa fie supus unei interventii chirurgicale de fixare a coloanei cervicale. Fracturile de coloana cervicala sunt cele mai severe traumatisme si au un grad ridicat de mortalitate. Tanarul este paralizat de la gat in jos si respira cu ajutorul aparatelor.

„Pacientul este intr-o stare foarte grava. In momentul de fata nu poate fi operat si nici nu ar putea suporta o interventie chirurgicala. Musculatura cutiei toracice este paralizata, are si pareza intestinala. Pacientul este paralizat de la gat in jos. Deocamdata, pacientul este pregatit pentru o eventuala operatie. Daca va depasi perioada critica, este posibil sa se intervina pentru fixarea coloanei cervicale. Avand in vedere ca maduva este lezata, acest pacient, daca supravietuieste, va ramane intr-un scaun cu rotile”, a declarat unul dintre medicii neurochirurgi.

Tanarul este din judetul Galati. In fiecare an, in sezonul estival, se inregistreaza un numar mare de fracturi de coloana cervicala la persoanele care sar in apa de mica adancime. Dupa un astfel de plonjon, exista risc crescut de aparitie a unei fracturi cervicale si sectiune medulara. Fracturile de coloana cervicala si cu deficiente neurologice complete, paralizie, au cel mai mare grad de mortalitate. In situatia in care maduva este strivita, pacientul nu are are sanse de supravietuire. Medicii recomanda populatiei sa renunte la astfel de sarituri, pentru ca exista un pericol mare de accidentare si, in unele cazuri, cu urmari grave sau chiar deces.

Adauga un comentariu