Sanatate si frumusete

Nu ignora transpiratia urat mirositoare. Poate fi simptomul unei tumori

Publicat: 07 aug. 2019
14

Cu siguranta ti s-a intamplat sa simti, fie pe strada, fie, la locul de munca, fie in locuri aglomerate, anumite mirosuri neplacute, venind dinspre persoane ce nu pareau sa aiba probleme de igiena. Intepator, puternic, special sau suav si nu intotdeauna neplacut, mirosul raspandit in jur poate spune foarte multe despre starea noastra de sanatate. De aceea, este bine sa nu ignoram niciun iz ciudat emanat de propriul corp, caci poate fi semn de boala.

Sanatatea miroase a prospetime
Inainte de toate, trebuie mentionat ca transpiratia unui om sanatos si curat nu are miros. Bacteriile de la suprafata pielii, care intra in contact cu transpiratia, sunt cele care dau un iz specific fiecaruia dintre noi. Este si motivul pentru care anumite parti ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinala, axilele sau pliurile de sub sani, la femei, miros mai accentuat decat altele si necesita o ingrijire aparte. Cand, in ciuda curateniei corporale si a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul sa tragem un semnal de alarma si sa dam fuga la medic.

Trupul anunta cand sufera
Daca stii ca urmezi un tratament anume sau ca ai consumat anumite alimente, nu e cazul sa intri in panica atunci cand transpiratia capata un miros urat. Unele medicamente, precum cele folosite in tratamentul cancerului, ori antibioticele pot modifica mirosul natural al pielii. La fel se intampla si cand mancam ceapa sau usturoi. In general, izurile deranjante se emana prin piele, prin glandele sudoripare si din gura.
Or, imbracamintea si incaltamintea din materiale sintetice nu lasa transpiratia sa se evapore, iar parul de pe corp in exces contribuie la retinerea transpiratiei si a bacteriilor, ceea ce duce la accentuarea mirosului. Totusi, cand mirosul e diferit de cel cunoscut, de transpiratie, semnaleaza o boala. Diabeticii, spre exemplu, au un miros specific de acetona, in vreme ce un iz de amoniac ii caracterizeaza pe cei ce sufera de o afectiune a ficatului.

TRANSPIRATIA URAT MIROSITOARE ANUNTA CHISTURI SI TUMORI!
Sistemul endocrin pare sa fie responsabil de toate relele, mai ales in cazul femeilor. O disfunctie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifesta prin transpiratie excesiva, urat mirositoare. Dar acelasi lucru se intampla si in caz de sindrom al ovarului polichistic, de tumori ovariene sau de disfunctii ale glandelor suprarenale. Abundenta si neplacuta narilor, sudoarea ii caracterizeaza pe barbatii cu surplus de testosteron, pe femeile cu exces de hormoni masculini, pe cei cu dereglari ale hipofizei.

Fiecare afectiune e cu mirosul ei

 • Simti un iz de mere stricate sau de acetona? Diabetul e de vina. Prin transformarea grasimilor si proteinelor in glucoza se formeaza corpi cetonici, care sunt toxici si pot sa duca pana la coma diabetica. Corpii cetonici se elimina sub forma de acetona prin urina si prin respiratie, dand mirosul caracteristic.
 • Mirosul neplacut de peste indica afectiuni digestive si, in special, faptul ca omul nu digera complet alimentele ingurgitate. De obicei, se intampla asta din cauza lipsei unei enzime. Dar si o substanta continuta de pilulele contraceptive duce la acest iz deranjant.
 • Urina miroase a sirop de artar? Vorbim despre leucinoza, o boala ereditara ce duce la tulburari de metabolizare a acizilor din organism, care se manifesta prin miscari anormale ale corpului si ale globilor oculari, alterarea constientei, pana la coma, si intarziere mintala.
 • Izul de amoniac, cunoscut ca foetor hepatic, le este caracteristic celor ce sufera de ciroza.
 • Respiratia miroase a urina? Este din cauza uremiei, adica a nivelului crescut al ureei din sange.
 • Insuficienta hepatica e anuntata de mirosul de sange stricat sau de ridichi de pamant.
 • Cand organismul uman e intoxicat cu fosfor, emana iz de usturoi.
 • Mirosul aldehidic, puternic, intepator, sufocant, de mere verzi, e des intalnit la alcoolici.
 • Cand respiratia miroase a materii fecale, poate fi vorba de ocluzie intestinala, de supuratii pulmonare sau de paraziti intestinali la copii.
 • Difteria da un iz dulceag, special.
 • Daca ai renuntat la paine si la carbohidrati, sa nu te miri ca trupul capata treptat un miros ciudat, nu prea placut, o combinatie de fructe exotice si lac de unghii.
 • Acidoza metabolica profunda, adica socul scaderii nivelului glucozei din sange, duce la instalarea comei rapide si la respiratia cu miros de migdale amare, la fel ca in cazul intoxicarii cu cianura de potasiu.
Adauga un comentariu