Eveniment-Social

Nu lasati cardul de sanatate la medic. Vezi ce se poate intampla

Publicat: 28 iun. 2015
1

Mai multi ieseni vor sesiza conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi dupa ce furnizorii de servicii medicale le-a cerut sa lase cardul de sanatate pana a doua zi, pe motiv ca au probleme cu cititorul de card. Conform informatiilor detinute, unii medici ar putea deconta si alte servicii medicale pe cardul unui bolnav decat cele de care persoana asigurata a avut nevoie, servicii decontate de CAS. Aceasta practica este ilegala si medicii pot fi sanctionati drastic daca sunt descoperiti ca procedeaza astfel. Persoanele care se afla in aceasta situatie pot depune reclamatie impotriva furnizorului de servicii medicale la Casa de Asigurari de Sanatate. In plus, pe card nu va fi trecuta nicio data medicala daca pacientul nu doreste acest lucru. Majoritatea asiguratilor au trecut anul nasterii la codul PIN al cardului, pentru ca asa a spus medicul de familie. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Odata activat, cardul va fi folosit ori de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus numai de asigurat de fiecare data cand beneficiaza de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Cardul poate ramane inactiv chiar si doi ani de zile, daca posesorul nu are nevoie de servicii medicale. Conducerea CAS Iasi a avertizat in nenumarate randuri asiguratii sa nu se lase manipulati de furnizorii de servicii medicale, fie medici de familie sau medici specialisti. Toti asiguratii au dreptul la servicii medicale chiar daca nu au card de sanatate sau adeverinta eliberata de CAS. De la 1 mai, de cand cardul a devenit obligatoriu, niciun furnizor de servicii medicale din Iasi nu a fost sanctionat pentru ca a refuzat sa ofere servicii medicale vreunui asigurat sau ca au abuzat de naivitatea unor bolnavi pentru a le folosi cardurile in alte scopuri.

Comentarii
 • Am lasat cardul la medic mai mult de 10 zile, pe motiv ca va introduce zilnic serviciile medicale (fizioterapie). Cum pot afla daca a decontat si alte servicii de care nu am beneficiat?

 • Pe site-ul Casei de Asigurari aveti o rubrica unde puteti cere sa vi se dea ce servicii s-au decontat pe numele vostru.
  Rubrica e in stg si se numeste „Solicitare istoric servicii medicale efectuate, pe CNP”
  Site-ul e urmatorul,dar puneti voi 3 de dublu v in fata la hih…ca nu da voie bzi sa scriem adrese de site-uri
  hih.ro/W_CAS_IS/sol_SM/sol_reg2.php

 • Cum sa-ti lasi cardul cu tot cu pin la dr,farmacist sau oriunde in domeniul medical?Dar cardul de la banca, cu tot cu pin il lasi oriunde?
  Si in plicul in care ai primit cardul scrie ca nu dai pinul nimanui.
  Ca pacalesc astia ca pe …naivi ca sa le dati pin-ul

 • Am asistat cu ceva timp in urma la o discutie intre o pacienta si angajatele de la internari in ambulatorul de diabet de la Consultmed din Pacurari pe acest motiv ca ele cereau pin-ul cardurilorcelor ce se internau si le notau pe o hartie pe motiv ca pe parcursul zilei de internare trebuie sa bage serviciile ce li se efectueaza internatilor.Doamna de la rand a refuzat sa dea pin-ul si chiar le-a explicat duduilor comode si neinformate ca este interzis a se da pinul.Ele o tineau una si buna ca asa au fost instruite si asa treebuie sa faca,ca altfel trebuie sa o cheme din salon de cateva ori ca sa-si introduca singura pin-ul.Pai asa si trebuie le-a explicat doamna .Culmea e ca aproape toti ceilalti pacienti de la rand parca erau batuti in cap… ca ce daca dau pinul ca ce se poate intampla?Multe se pot intampla talalailor.

  • Acolo la Ambulatorul de diabet al lui Pintilei (mutat in fosta cladire a ITA de pe vremuri,imediat dupa statia peco si inainte de Kaufland Pacurari),dar sila sediul lor Consultmed,asta e practica.Mereu ies discutii dimineata la internare intre cate un pacient informat si asistentele de la internari.Normal ar fi trebuit sa aiba cititor de carduri portabil,ca ospatarul in restaurant pt cardurile bancare,si sa se deplaseze la patul bolnavului sa-si introduca PIN-ul.Dar…deh …ala costa mai mulr decat ce au achizitionat ei.
   Sau sa introduca serviciile si bolnavul sa valideze datele cu cardul la externare .Dar in niciun caz sa prostesti pe fatza pacientii sa-ti dea pin-ul ca asa trebuie.

   • „Da asa e…”,esti mai prost decat prevede legea.Daca nu era ambulatoriul lui Pintilei,pentru tine Domnul
    Pintilei te internai la Spiridon 2 in pat,si va miroseati basinile.

  • Nelu,esti dezinformat si anagramat.In ambulatoriu nu se fac internari. La tine comoditatea este la creer. Este odihnit. Poti verifica pe site la CAS ce servicii medicale s-au efectuat.Batut esti tu in cap.La tine prostia este o virtute. Succesuri si la mai mare

   • tu esti cel neinformat si AGRAMAT (anagramat e altceva, nu stii tu de astea, atata timp cat scrii „creer”). In acel ambulatoriu se fac internari de o zi/an pentru diabeticii luati in evidenta.
    aaaa, in plus esti si mojic!

    • APA,esti prost ca apa.Bine ca stii tu de astea.MOJIC ESTI TU SI CU TOT NEAMUL TAU DE LA MAIMUTA SI PINA LA INTELIGENTUL DE TINE. TU CU SIGURANTA AI CREER NU CREIER SI ARE CONSISTENTA APEI DE CANAL.

   • Nu mai manca r.ahat pe net ca eu am fost acolo la rand la internare de o zi si am vazut toata discutia.Esti la fel de batut in cap ca aia care isi scriu pinul pe card si pe urma se mira de ce ii cheama la CAS sau la Politie sa dea declaratii ca au consumat servicii si medicamente ce nu sunt aferente bolii lor,cum s-a mai intamplat.

    • Nelu,sigur esti un ghiuj care joaca la loteria bonurilor fiscale. Rahat mananci tu ca iti place si cu asta supravetuiesti.Sunt sigur ca in loc de CNP ai un crotal(este o bucata de plastic cu un cod pe el care se pune in ureche la vaci,in cazul tau la boi. SA AI POFTA LA MASA DE SEARA.

     • wai sholdovene cu mintea in izmene,te legi de lume ca boul si jignesti cand nu ai argumente.Daca spune omul cum era acolo si mai spun inca doi,ce mm vrei?Trebuie sa spuna lumea asa cuym vrei tu ca sa te simti bine?
      Marsh la munca nu manca kkt pe net si lasa lumea in pace.

     • Flocea esti de acolo de unde iti este numele,si traiesti acolo. Stai langa si imprejurul ei,deci gandesti ca o p….a

     • Nu te intrece,saracie.Esti premiant cu coronita la prostie.Esti un jeg care mananci kkt de oricine care nu-ti impartaseste imbecilitatile. Reciteste si vezi cat de bovona esti.

 • Apropo, am fost si eu acolo si m-am simtit tare bine. Oare ce se poate intampla daca las cardul? O sa-mi fure banii de pe el????ca doar nu-l lasi o saptamana. Eu am PIN-ul scris pe card si nu ma deranjeaza. si Da asa e…. unde ai vazut mata cititor de carduri portabil pentru CAS? Sa le dea D-zeu sanatate pentru ceea ce fac acolo si numai bine

  • Te-a prostit tanti aia de-pacolo care exact asta ziceaca doar nu e card bancar.O sa te trezesti cu servicii decontate de pe cardUL TAU de o sa te saturi de dat declaratii pe la Parchet cand i-o lua la scuturat cum i-a mai luat si pe altii.Ai fost partas la asa ceva dandu-le pin-ul.Mai si spui ca ai pin-ul scris pe card.Daca nu te duce capul sa-l tii minte,scrie-l pe-o hartie,nu pe card.

  • Ba da exista cititoare portabile si pt cardurile CAS,dar nu sunt 3 la suta de euro,ca chinezariile astea achizitionate de centre.Uita-te pe net si convinge-te si pe urma scrie pe net.
   Dar daca ai pinul scris pe card e prea mult pt tine asa ceva

 • Domnilor, deja discutati SF-uri. daca urmareati putin stirile se precizeaza ca nu se pot trece mai multe consultatii sau ce-o fi cat timp apari internat undeva

Adauga un comentariu