Stiri

Nu mai sunt medicamente! Toti romanii care sufera de aceasta boala vor fi afectati

Publicat: 22 nov. 2018
14

Nu mai sunt medicamente pentru romanii care sufera de aceasta boala! In acest sens, 13 organizatii neguvernamentale din Romania si Europa au trimis premierului Viorica Dancila o scrisoare deschisa, prin care atrag atentia asupra lipsei de medicatie pentru persoanele cu HIV/SIDA.

„La mai putin de doua luni distanta de preluarea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, stocurile de medicamente utilizate in tratarea persoanelor care traiesc cu HIV sunt extrem de scazute si risca sa nu asigure necesarul de tratament pentru cei peste 20.000 de pacienti. Tentativele repetate de a adopta chiar si un Plan National care vizeaza finantarea interventiilor care pot stopa raspandirea HIV si SIDA nu s-au concretizat in beneficiul pacientilor. In timp ce Guvernul roman nu isi respecta angajamentele de a contracara SIDA, vietile cetatenilor romani care traiesc cu HIV sunt expuse riscului, deoarece in mai multe regiuni si judete sunt raportate intreruperi ale medicatiei pentru mai mult de trei luni. Situatia devine din ce in ce mai grava, deoarece stocurile de rezerva ale spitalelor au fost epuizate in timpul verii, iar pacientii nu au primit tratament continuu”, se arata in comunicat. „Rezervele de medicatie in mai multe spitale din tara sunt deja epuizate, cu toate eforturile Ministerului Sanatatii din ultimele luni de a gestiona situatia. Statul responsabil pentru infectarea a sute de copii in spitalele din Romania pericliteaza astazi tratamentul care poate salva vietile pacientilor care traiesc cu HIV/SIDA in mai multe judete. Situatia este grava, nu e acceptabil sa trecem din criza in criza. A sosit timpul pentru regandirea si reactivarea unui mecanism national care sa permita atat prevenirea, cat si tratamentul”, a declarat Maria Georgescu, director executiv al Asociatiei Romane Anti-SIDA, citata de Digi 24.

Organizatiile semnatare sunt AIDES – Franta; ILGA Europe – International lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, Belgia; EATG – European AIDS Treatment Group, Retea europeana; Association de lute contre le Sida, Maroc; GAT – Grupo de ativistas em Tratamentos, Portugalia; KIMIRINA – Cuaondo Corporation Kimirina, Ecuador; Groupe Sida – Geneve, Elvetia; COCQ- SIDA – Quebec, Canada; AAE – AIDS ACTION EUROPE, Germania; Coalition Internationale SIDA „PLUS”, Franta; ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA; Centrul Euroregional pentru Initiative Publice si Asociatia ACCEPT, Romania.

Adauga un comentariu