Eveniment-Social

„Nu putem intra in Europa nesocotundu-i legile culturale”

Publicat: 16 sept. 1999

Nicolae Puscasu este unul dintre cei mai pasionati arheologi din Iasi, specialist in epoca medievala. Nu au fost sapaturi in acest municipiu fara ca el sa nu fie prezent. Datorita priceperii si pasiunii sale, istoria Iasului a devenit mai cunoscuta, mai bogata in vestigii. Printre lucrarile arheologice la care a participat impreuna cu sotia sa s-au aflat si cele referitoare la descoperirea si punerea in valoare a unor locuiri din vatra istorica a orasului din perioada Evului Mediu. Este vorba despre ansamblul de aritectura medievala din strada Stefan cel Mare, deasupra caruia se afla vestitul si contestatul „Cub”. In legatura cu starea actuala a acestui ansamblu, am purtat o discutie cu arheologul Nicolae Puscasu.
– Ziarul nostru a semnalat, nu o data, faptul ca, datorita dezinteresului edililor, spatiile care adapostesc urme ale unor asezari de acum citeva sute de ani si care aduc marturii importante in legatura cu meseriile practicate si viata locuitorilor urbei, risca sa devina WC public. Cind ati terminat sapaturile, la ce v-ati gindit ca poate folosi acest imens spatiu din centrul orasului?
– Intentia initiala a fost ca acolo sa organizam un muzeu de antichitati, ceea ce implica conservarea patrimoniului etalat in expozitii, instalarea unui sistem de climatizare, cheltuieli imposibil de sustinut acolo. Zona se afla sub impactul noxelor esapate de vehiculele din strada. Ar fi suficient sa deschizi doar usa ca spatiul sa primeasca o doza de gaze nepropice patrimoniului cultural.
– Am auzit ca, pentru a scapa de rapunderea valorificarii acestor spatii, primarul municipiului a avut o idee „grozava”. Care este aceasta?
– Primaria cedase spatiul firmei „Iulius” cu contract incheiat, in intentia ca acolo sa se monteze o braserie pentru oamenii de afaceri. Indiferent ce tinuta calitativa ar avea asemenea braserie, ea s-ar instala ca inca o circiuma in zona centrala a orasului. Cum sa faci o circiuma linga zidurile catedralei lui Veniamin? Sint de acord ca restaurantele si braseriile sa se inmulteasca in Iasi in proportie aritmetica cu conditia ca punctele cu valente culturale sa se inmulteasca in proportie geometrica. Firma a renuntat din cite am aflat, intrucit primaria – lacoma cum o stim – a cerut o chirie exagerata.
– E mai bine asa. Totusi, ce se va intimpla cu acest ansamblu, caci, dupa cum spuneam, pericolul transformarii lui in WC public si groapa de gunoi creste?
– Am propus conducerii Universitatii de arte „G. Enescu” din Iasi urmatoarea experienta: sa amenajam intregul spatiu, protejat de placa, ca atelier pentru clasa de sculptura a universitatii, cu sala de expozitie, cu doua sali pentru concertele conservatorului iesean, cu stand de publicatii referitor la patrimoniu cultural al tarii, cu sala de conferinte pe un program generic care sa vizeze implicarea tineretului iesean in valorificarea patrimoniului de valori istorice. Se pune problema unui investitor. Ministerul Educatiei Nationale este sarac, precum toata tara astazi, dar sintem foarte bogati intr-un capitol pe care si l-ar jindui tarile din jur: un tineret inteligent, harnic. Sa dam iesenilor nu circiumi si baruri (sint si ele necesare), ci un loc in care sa traiasca visul unei reverii culturale. Eu nu am renuntat la acest vis si sint hotarit sa ma bat ca un leu pentru ca el sa izbindeasca. Am prieteni hotariti sa munceasca linga mine la modul cunoscutei asertiuni „hamul sau calul”.
– Presupunind ca se vor gasi bani, caci, din cite inteleg, forte care sa lucreze fara remuneratie vor fi destule. Ce ar trebui de facut?
– Orice incercare facuta acum spre a organiza acolo un spatiu cu functionalitate strict muzeala implica lucrari de rostuire cu mortar de var aplicate la fetele verticale ale zidurilor medievale, ceea ce ar presupune ca timp de inca 2-3 ani in spatiul respectiv sa nu poata fi etalat patrimoniu cultural, caci acesta s-ar afla sub emanatiile de umezeala. Este o norma internationala ferma la care UNESCO tine mortis in privinta spatiilor destinate sa aiba functionalitate de muzeu. Daca vrem sa intram in Europa nu putem sfida Europa cu organismele ei culturale, cu pretentia ca intram in ea calcindu-i legile culturii.
– Va asteptati la mai multe din partea primariei? Credeti ca aceasta ar trebui sa acorde mai multa atentie vestigiilor de pe teritoriul pe care-l administreaza? Bineinteles ca, atunci cind spunem „primarie”, ma gindesc la capul acesteia…
– Prima vizita facuta de Simirad dupa ce si-a numarat victorios voturile la alegerile care faceau dintr-un profesor universitar un primar de oras a fost la Sala Voievozilor din Palatul Culturii unde se afla etalata o expozitie de marturii arheologice recoltate din vatra municipiului Iasi. Am inteles din acest gest ca putem astepta de la cel care-si lua in primire functia de mare edil al orasului tot ce asteptau iesenii de la Vasile Pogor, primarul de acum un secol, atunci cind acesta a fost investit. Eu am sperante in posibilitatile marelui profesor universitar Simirad de a ne insoti in realizarea unor programe de valorizare a monumentelor iesene.
Mara OPREAloading...

Adauga un comentariu