La psiholog

Nu reusesti sau finalizezi greu unele proiecte? Descopera cum sa-ti organizezi eficient timpul pentru a avea mai mult succes in viata

Publicat: 02 oct. 2019

Ti-ai facut planuri si vrei sa acorzi timp proiectelor tale, insa mereu apare ceva care te distrage, ai impresia ca nu-ti ajunge timpul si asa ajungi sa amani multe lucruri. Insa, amanarea nu va face altceva decat sa te conduca la dezamagire. Inacest articol vei gasi cateva metode simple, prin care vei putea intelege de ce este important sa iti organizezi timpul intr-un mod eficient si cum sa le aplici in situatiile din viata ta.

Cu totii stim, cel mai greu este sa incepi! Orice activitate care presupune un minim efort sau un domeniu nou, ne poate face sa dam inapoi. Insa, pe masura ce accepti provocarile si realizezi lucruri noi, ba chiar pe cele pe care le-ai amanat de atatea ori, vei simti un profund sentiment de satisfactie, bucurie si implinire, cu atat mai mult, daca este vorba despre progresul personal.

1. Noteaza! Te poti organiza de dimineata prin a-ti face un top 3 lucruri pe care doresti sa le realizezi in ziua respectiva. Este benefic pentru sanatatea ta fizica si emotionala sa nu te aglomerezi prea tare. Asadar, nu incerca sa faci mai mult decat este necesar. Poarta aceasta lista cu tine si analizeaza-o pe parcusul zilei, pentru a te concentra mai mult asupra ei. Ia-o ca pe un joc si astfel vei simti provocarea de a realiza ce ti-ai propus.

2. Stabileste-ti prioritatile. Indiferent ca este vorba despre planuri pe termen lung sau obiective zilnice, cu totii stim ca este necesara atat prioritizarea activitatilor, cat si planificarea acestora. Iar cea mai eficienta modalitate de prioritizare este prin a da raspuns la urmatoarele intrebari: Cat este de urgent? Cat este de important? Cu ce ma ajuta? Imi scurteaza drumul sau reprezinta un obstacol in calea realizarii obiectivelor? Imi aduce fericire, liniste, implinire sau ma intristeaza si ma epuizeaza inutil? Imi imbunatateste sanatatea sau imi dauneaza? Imi imbunatateste relatiile cu ceilalti sau le afecteaza? Ma ajuta sa progresez? Ma ajuta sa evoluez pe plan spiritual sau ma blocheaza?
 
3. Auto-analizeaza-te! Exista doar 3 modalitati in care iti poti petrece timpul, prin ganduri, conversatii si actiuni. Este posibil sa fii foarte des intrerupt sau tras in diferite directii si daca nu poti evita intreruperile, trebuie sa setezi un timp pentru acestea. Totodata, analizeaza timpul pe care l-ai alocat gandurilor, conversatiilor si actiunilor neproductive, pentru a intelege unde se duc momente pretioase din timpul tau si astfel te vei putea organiza pentru succes.

4. Pastreaza-ti concentrarea – Nu te lasa distras atunci cand ai un termen limita! Fiecare persoana inainte de a incepe un proiect, are nevoie de un anumit timp pentru a se deconecta de restul activitatilor si pentru a intra intr-o stare creativa. Iar, aceasta stare se dezvolta tot mai mult pe masura ce incepi sa scrii, sa creezi sau sa aduni informatii, iar de aici, pot lua nastere adevarate capodopere. insa, daca nu ai evitat complet distragerile, productivitatea ta va scadea, durata de lucru va fi mai lunga, iar la un mod moment dat, printr-o perceptie eronata, vei ajunge sa crezi ca ceea ce faci este dificil de realizat.

5. Ia o pauza! Avem nevoie de odihna, chiar si pentru cateva minute. Te poti recreea (acest cuvant defineste foarte bine fenomenul) facand o plimbare scurta, sau comunicand cu cineva drag. Indiferent ce alegi sa faci, important este te asiguri ca acel lucru te relaxeaza si iti furnizeaza o buna dispozitie. Apoi, te vei simti din nou entuziast si plin de energie pentru a termina ceea ce ti-ai propus. De asemenea, ia o pauza si atunci cand te afli intr-o situatie tensionata. Este posibil sa fii criticat dur daca procedezi astfel, dar asa este cel mai inteligent sa actionezi, pentru ca poti evita sa iei o decizie proasta sau sa spui ceva gresit, iar cele mai bune solutii le gasesti doar atunci cand esti relaxat, bine echilibrat emotional.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit