Actualitate

Nu si-a imaginat niciodata ca va ajunge in aceasta situatie. Cateva produse vandute online i-au asigurat un loc la masa bogatilor – GALERIE FOTO

Publicat: 19 feb. 2019

@ Micul intreprinzator a vrut sa aiba propriul sau business @ Desi are afacerea de numai jumatate de an, antreprenorul se bucura deja de roadele muncii @ Investitia a fost facuta in mare parte cu bani de la stat  

In urma cu 6 luni, Eduard Prodan "a luat taurul de coarne" si cu ajutorul programului StartUp Nation a pus bazele unei afaceri de succes in Iasi. Astazi, tanarul in varsta de 27 de ani produce si comercializeaza sucuri naturale, 100 la suta din fructe.

Inca de la lansarea proiectului, clientii au fost interesati sa-i cumpere produsele pentru ca a fost altceva fata de ceea se se gaseste pe piata, acestia fiind satui de produsele toxice, indreptandu-se spre produsele naturale. Pentru ca nu duce lipsa de clienti, investitia a fost amortizata aproape in intregime.

Prin intermediul programului derulat de stat pentru micii antreprenori, ieseanul a primit 44.000 de euro, bani investiti in utilaje performante si mobilier. Alti 10.000 de euro din fonduri proprii au fost investiti in amenajarea spatiului din Letcani. De asemenea, a creat locuri de munca pentru 3 angajati insa, din cauza ca in plin sezon mai era nevoie de ajutor, a mai angajat o persoana.

"Programul e bun pentru cei care sunt la inceput de drum, dar si banii economisiti au fost de folos. Pentru ca am lucrat in constructii, atat eu, cat si cei doi frati ai mei, acest lucru a contat in amenajarea spatiului, pentru ca nu am mai platit manopera. Dupa 3 luni de procesari sunt neasteptat de multi clienti", spune tanarul antreprenor. Incepand cu luna septembrie, cand a avut prima productie propriu-zisa, pana in prezent, micul antreprenor a stors 180 de tone de suc natural din 300 de tone de fructe.

Sucuri dupa retete proprii

In jur de 70 la suta din materia prima necesara productiei o reprezinta merele si perele. Fructele sunt aduse in cea mai mare parte din Radaseni, Falticeni, judetul Suceava. Citricele provin din Grecia, iar celelalte fructe si legume sunt cumparate de la producatori, din piete. In total sunt produse 10 sortimente de sucuri.

"Merele de acolo sunt mai mici, dar dulci. Cand am facut prima data sucurile, nu ne-a crezut lumea ca nu am pus zahar si ca sucul este dulce datorita merelor", mai spune Eduard Prodan.

Tanarul a fost uimit de interesul crescut al clientilor fata de produsele sale. Daca in prima saptamana vindea sucuri de cateva sute de lei, acum vanzarile au crescut la 4.000-5.000 de lei pe saptamana. Din cauza numarului mare de comenzi a fost nevoit sa lucreze la foc continuu pentru a le onora, iar clientii sa primeasca sucurile proaspete. In perioada septembrie-martie are loc procesarea fructelor si legumelor achizitionate de catre tanarul antreprenor, insa clientii au venit si cu propriile fructe pentru a face sucuri.

"Primul pas al procesului este programarea, de cele mai multe ori telefonica. Clientii vin cu fructele si legumele, le spalam, sunt puse pe banda, care le duce in tocator si apoi direct in presa. Sunt presate, iar apoi sucul curge printr-o sita, in cuva colectoare, si de acolo pleaca prin pompa automata pasteurizator. Dupa aceasta etapa, sucul este ambalat in pungi tip Bag in Box sau in sticle de plastic", a explicat tanarul antreprenor. Astfel, intr-o ora sucurile sunt deja procesate, iar ambalarea mai dureaza in jur de doua ore. Sucurile naturale 100 la suta ajung in bacanii, restaurante, magazine de cartier sau cofetarii. De asemenea, clientii pot sa faca comenzi telefonice si sa primeasca produsele la domiciliu.

Mii de ieseni au deschis afaceri

Start-Up Nation este unul dintre cele mai de succes programe derulate cu bani de la stat. Sute de intreprinzatori din Iasi s-au inscris in anul 2018 in program si au primit banii pentru dezvoltarea afacerilor. Anul acesta, sunt deja peste 4.000 de aplicanti, Iasul fiind pe locul 3 la nivelul tarii in privinta numarului celor interesati de banii oferiti prin intermediul acestui program. Suma oferita pentru fiecare proiect in parte este de 44.000 de euro.

Comentarii
Adauga un comentariu