Religie

Nu stiai asta! Ce sa faci de Inaltare ca sa-ti mearga bine tot anul! Ce se da azi de pomana pentru morti

Publicat: 25 mai 2017

La 40 de zile dupa Inviere, crestinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului, in joia din saptamana a sasea dupa Pasti. Popular, sarbatoarea este cunoscuta ca Ispas. Se spune ca Ispas ar fi fost personajul mitic care a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la Cer. Inaltarea Domnului este numita in popor si ”Pastele Cailor” si asta pentru ca atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, animalele care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara i-a blestemat sa nu se sature decat odata-n an si-atunci doar un ceas.
De la Pasti pana la Ispas, oamenii se saluta cu „Hristos a inviat!”si isi raspund cu „Adevarat c-a inviat!”, iar din ziua Inaltarii Domnului pana la Rusalii se saluta cu „Hristos s-a inaltat!” si se raspunde cu „Adevarat ca s-a inaltat!”. Tot astazi, in bisericile romanesti se duc slujbe de pomenire a eroilor neamului romanesc, a celor cazuti in razboi.

Potrivit cartii biblice „Faptele Apostolilor”, Mantuitorul Iisus Hristos, dupa Inviere, s-a aratat ucenicilor, timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos Si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant.
Inaltarea este amintita in „Simbolul Apostolic” si in „Crezul” niceo-constantinopolitan. Incepand din secolul al IV-lea, Inaltarea este celebrata atat in Rasarit, cat si in Apus, la 40 de zile dupa Pasti, intotdeauna intr-o zi de joi. Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

Citeste si Ce semnifica leusteanul pus in casa, de Inaltarea Domnului

In unele tari din Europa Occidentala, daca Inaltarea nu este sarbatoare legala, celebrarea liturgica se transfera in duminica imediat urmatoare.
Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos S-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos Capela Inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

Ziua Eroilor
De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. In toate lacasurile de cult din tara si strainatate ale BOR sunt pomeniti eroii – ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile – care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Totodata, dupa Sfanta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor.

Ispasul
In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.

Traditii si superstitii
De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.
La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.
Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul.
Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.
In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi in care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inaltat!”.

Citeste si Rugaciunea care se citeste de Inaltarea Domnului. Este grabnic ajutatoare

Inceputurile vorbei ”Pastele Cailor”
Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai sa nu fie satui decat in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti , careia i s-a spus si „Pastele Cailor”.

Cand are loc Pastele Cailor?
Pastele Cailor este sarbatorit in ziua de Inaltarea la Cer a Mantuitorului, adica in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti. Spre deosebire de alte sarbatori, Pastele Cailor nu are o data fixa, aceasta fiind influentata de data serbarii Pastilor. Probabil ca si din aceasta cauza a luat fiinta vorba „la Pastele Cailor”, insemnand o data nestiuta inca, fara o zi exacta in calendar.

Ce intelegem astazi prin „Pastele Cailor”?
Astazi, prin expresia „la Pastele cailor”, omul de rand intelege „niciodata”, insa aceasta este o greseala, pentru ca vorba se refera mai degraba la ceva instabil, la ceva ce se va petrece cu siguranta, insa nu se stie inca in ce moment. De asemenea, cuvantul mai poate insemna si ca facand referinta la ceva ce se petrece foarte rar. Greseala intelegerii actuale asociaza aceasta vorba cu aceea de „la Sfantul Asteapta”, care ar putea insa avea acelasi sens.

sursa: ortodoxialoading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit