Actualitate

Nu ti-ai fi IMAGINAT vreodata ce se ascunde in spatele celor mai SPECTACULOASE femei de SUCCES din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIVA

Publicat: 26 oct. 2016
@ Reporterii cotidianului BZI au realizat, in exclusivitate, un amplu si extrem de emotionant reportaj cu profesionistii care, in ultimii ani, au dus traditia mai departe si au realizat unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase evenimente organizate in orasul Iasi @ Totul prin delicata si exceptionala coordonare a prof. univ. dr. Catalin Tanase – Facultatea de Biologie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza @ Interesant este ca, la cea de-a XL-a editie a expozitiei de flori, fructe si seminte programata la Gradina Botanica Anastasie Fatu, sambata, 29 octombrie, ora 11:00, lucreaza un grup de femei de succes si cu o cariera desavarsita! @ Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un complet reportaj scris si video, alaturi de o superba galerie foto, despre toate acestea 
 
Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat, in exclusivitate, un amplu si extrem de emotionant reportaj cu profesionistii care, in ultimii ani, au dus traditia mai departe si au realizat unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase evenimente organizate in orasul Iasi. Totul prin delicata si exceptionala coordonare a prof. univ. dr. Catalin Tanase – Facultatea de Biologie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) si prorector pentru programe de masterat si studii doctorale, respectiv director al Gradinii Botanice Anastasie Fatu, din anul 2016. El este continuatorul muncii cunoscutilor si consacratilor dascali Mandache Leocov si Mihai Mititiuc. 

Citeste si : Spectacol grandios la deschiderea expozitiei „Flori de Toamna”, de la Gradina Botanica
 


Pasiune, devotament, multa munca si talent 
 
Acesta, alaturi de un grup de persoane deosebite precum: secretarul stiintific si biolog principal dr. Camelia Ifrim, de la Sectia Ornamentala – dr. Ana Cojocariu, biolog principal, la Sectia Biologica – dr. Lidia Adumitresei, biolog principal, de la Sectia Plante Utile – drd. Cristiana Petre, respectiv Sectia Rosarium cu Mihaela Mihalache – inginer. Astfel, cu totii muncesc din greu si depun un efort extraordinar, chiar in aceste zile, pentru a pregati deschiderea celei de-a XL-a editii a expozitiei de flori, fructe si seminte.

Momentul este programat sambata, 29 octombrie, orele 11:00, in Sera Expozitionala a Gradinii Botanice. Aceasta este dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea profesorului Anastasie Fatu si implinirii a 160 de ani de la fondarea primei gradini botanice din Romania. Vizitatorii vor putea admira colectiile cu o valoare patrimoniala deosebita – crizanteme si tufanele, varza, dovlecei si ardei decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte care provin de la plante cultivate in sectiile gradinii. 


 

„Lucrez de aproape 20 de ani la Gradina Botanica si ma ocup de Sectia Biologica, iar in cadrul expozitiei, ne ocupam de colectia genului Brassica (varza decorativa – n.r.), ce reuneste 49 taxoni (unitate sistematica folosita în clasificarea regnului vegetal si animal – n.r.), ce apartin la trei specii, opt soiuri si 37 de hibrizi F1. Practic, in cadrul expozitiei, ceea ce prezentam noi aduce un plus de culoare si prelungeste perioada in care noi expunem plante vii, in exterior, dat fiind faptul ca varza ornamentala este mai rezistenta la ger. In momentul in care domnul profesor Tanase a preluat conducerea institutiei, fiecare dintre noi am preluat cate ceva din Sectia Ornamentala. De atunci am dezvoltat aceasta colectie mult apreciata si care se preteaza la foarte multe lucruri pe care le facem si, treptat, a venit si satisfactia. Sunt foarte multumita de faptul ca, an de an, prezentam aceasta specie, iar ea reprezinta o treime din ceea ce exista pe intreaga planeta”, dezvaluie dr. Lidia Adumitresei.

Mai departe, facand parte din noua generatie de specialisti ai gradinii, drd. Cristiana Petre are in grija colectia de ardei ornamentali. „Eu ma ocup, de peste doi ani, de colectia de ardei ornamentali si avem sapte specii din cele zece cultivate la scara larga in intreaga lume. Este o munca destul de solicitanta, deoarecem lucram, an de an, aproape 600 de exemplare. Acum, la expozitie, avem si o noutate, cu o specie endemica din Argentina, pe care am reusit sa o aclimatizam. Avem si «tomatele cu tepi», este vorba de o specie decorativa, avem si «marul cangurului», originara din Noua Zeelanda si Australia. Tocmai acestea sunt parte din surprizele pe care le-am pregatit vizitatorilor”, marturiseste Cristiana. 


 

Natura, dusa la nivel de arta si estetica 
 
Mai departe, asa cum scoate in prim-plan secretarul stiintific dr. Camelia Ifrim, artizana a zeci de expozitii derulate la Gradina Botanica, ceea ce face alaturi de colegele sale tine si de arta esteticului.

„Impreuna, am inceput sa muncim, acum 20 de ani, la o institutie de o natura aparte, unde nu poti sa te plictisesti si nici sa intri in rutina. Am fost implicata in 25 de expozitii, in mare parte cele ce tin de crizanteme, dar si de diverse plante. Am ajuns sa cunosc felul in care ele cresc si momentul de maxima posibilitate de a le expune. Prin ceea ce am primit de la persoanele care m-au indrumat, s-au acumulat in timp si m-au facut sa fiu una dintre persoanele care am teoretizat expozitiile. Astfel, m-am gandit la modul in care putem sa introducem estetica in natura si sa privim expozitiile ca elemente ce pot merge pe zona artelor vizuale. Ceea ce prezentam noi tine de arta gradinaritului, iar eu cel putin, consider ca natura poate si este frumoasa si poate fi prezentata ca un eveniment artistic. Drept dovada a muncii noastre, an de an, vin din ce in ce mai multi vizitatori la evenimentele noastre. Incercam sa dam o «haina» estetica continutului stiintific pe care-l prezentam publicului”, descrie, cu incantare si pasiune, Ifrim.


 

Cea mai mare „comoara verde” a orasului 
 
Peste toate acestea, prof. univ. dr. Catalin Tanase, tocmai persoana care a reusit sa formeze o echipa unica, chiar daca foarte putin numeroasa, arata ca intreaga comunitate trebuie sa sustina si sa aiba grija de cea mai mare „comoara verde” a orasului!

„Este laudabil ca o echipa mica, asa cum este cea a noastra, de la gradina, reuseste sa duca mai departe o traditie plecata din anii ’60, legata de aceasta expozitie. E vorba de o munca in echipa, in care fiecare isi doreste mai mult. Deja, discutam in echipa noastra, despre faptul ca ducem lipsa de spatii protejate, cele existente fiind insuficiente. Oare cine isi pune intrebarea legata de modul in care putem avea grija de peste 12 mii de plante pe care le pregatim pentru aceasta expozitie? Am ajuns la Gradina Botanica sa experimentam o serie de forme de genul cascada, piramida sau bonsai, care necesita o munca si o migala care trebuie dusa ora de ora. Ceea ce este placut pentru mine a fost sa remarc dorinta de autodepasire, de a aduce ceva nou… Toate aceste lucruri vor dovedi in timp ca am colegi, oameni, care vor face cinste acestui oras. Acum, pentru mine, viitorul gradinii ar trebui sa mearga catre realizarea unor programe care sa ne ofere sansa de a ne implica in proiecte prin care sa modernizam si sa transformam totul intr-o casa a naturii, asa cum si-a dorit profesorul Anastasie Fatu. Astfel, sa putem gasi pe langa plante, si animale sau pasari, care sa redea complet mediul natural pe care-l prezentam. In gradina, nimic nu este perfect, ci perfectibil si trebuie ca toate autoritatile sa se implice in sustinerea acesteia si trebuie sa fim atenti la ceea ce se petrece in natura. Ceea ce fac colegii mei este ceva extraordinar, iar noi ducem o traditie inceputa in urma cu peste un secol si jumatate”, a sintetizat profesorul Tanase. 


 

Crizantemele, vedetele expozitiei ce va demara in weekend 
 
Expozitia este dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea profesorului Anastasie Fatu si implinirii a 160 de ani de la fondarea primei gradini botanice din Romania. Publicul va putea admira colectiile cu o valoare patrimoniala deosebita, de la crizanteme si tufanele, varza, dovlecei si ardei decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte care provin de la plante cultivate in sectiile gradinii. Totusi, vedetele expozitiei ce va demara in weekend sunt crizantemele.

Citeste si : Explozia culorii si a naturii in Copou. Sute de ieseni au participat la o noua expozitie a Gradinii Botanice – GALERIE FOTO,VIDEO

„Speciile genului Chrysanthemum, dar mai ales varietatile horticole care fac parte din colectiile gradinii, vor fi expuse in forme si aranjamente inedite, atat in spatiile exterioare, precum si in Sera Expozitionala, fiind insotite de explicatiile privind nomenclatura, formele de cultura, originea si apartenenta acestora la diferite categorii si domenii de utilizari practice – crizantema alimentara, aromatizanta, crizanteme folosite in extractia de insecticide, crizantema medicinala si crizantema folosita in China pentru aportul de pigment in obtinerea de noi soiuri. Vor fi prezentate informatii referitoare la traditia culturii crizantemelor in Asia si, mai ales, a introducerii acestora in cultura in Europa si America”, arata specialistii ieseni.

Importanta acestei plante deriva in principal din calitatile sale estetice exceptionale, fiind recomandata pentru orice eveniment, dar si din faptul ca face parte din categoria speciilor cu inflorire in sezonul autumnal spre hivernal. O atentie deosebita s-a acordat modului de prezentare a speciilor si soiurilor, fiind evidentiata originea si primele utilizari ale crizantemei in China si Japonia, inca din secolul al XV-lea inainte de Hristos, urmarindu-se traseul introducerii acestor plante in Europa si in America, unde au castigat pe deplin recunoasterea si aprecierea pe baza calitatilor deosebite ale varietatilor create in fiecare zona, unde s-au dezvoltat si tehnici noi de inmultire.
 

Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9:00-17:00, pana duminica, 20 noiembrie. Pretul unui bilet este de cinci lei, iar pentru grupurile organizate de trei lei. Fotografiatul este liber.


loading...

Comentarii
  • Felicitari acestor oameni minunati care muncesc pentru a pune in valoare frumosul iar ei stau in spatele acestor capodopere artistice fara sa_i cunoastem. RESPECT

Adauga un comentariu