Stiri si curiozitati

Nuanțe de verde: Paletă largă de culoare a naturii

Publicat: 21 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nuanțe de verde Paletă largă de culoare a naturii
În creștinism, verdele a fost un simbol al multor sfinți

Culoare verde este una dintre cele mai des întâlnite culori în natură. Aceasta poate fi întâlnită sub diferite nuanțe de verde. Având în vedere că în paleta de culori a computerului RGB există două sute cincizeci și șase, este clar că ochiul uman le poate distinge câteva mii, iar unele animale pot vedea zeci de mii de nunațe.

Verdele este considerat un simbol al vieții, fiind însă o culoare care poate exprima de la nostalgie, la prospetime, fie stralucire sau pur si simplu o stare de confort.

Verdele poate avea note calde sau reci, fiind foarte volatil în privința stării de spirit pe care ți-o poate crea sau pe care o poate reprezenta.

În creștinism, verdele a fost un simbol al multor sfinți, la pictarea multor icoane fiind folosite diferite nuanțe de verde. În Islam, verdele este considerat culoarea sacră a religiei în sine, în Coran fiind des întâlnit.

Nuanțe de verde: Gamă largă de subcategorii

Pentru a vă face o idee cât de variată este paleta de nuanțe de verde este suficient să aruncați o privire la gazonul din curte și așa veți realiza cât de variată este această culoare. În natură, puteți vedea multe nuanțe de verde deoarece datorită clorofilei conținute în frunze, plantele au nuanțe diferite.

Verdele poate varia de la nuanța cea mai deschisă, care se apropie de galben până la cea mai închisă, care se apropie de negru. Cele mai comune nume pentru nuanțele de verde sunt lime, turcoaz, acvamarin, smarald, măsline și fistic.

Psihologii au demonstrat că această culoare are u nefect pozitiv asupra preșcolarilor și elevilor din primii ani de școală, prezența acestei culori în multe cărți adresate lor sau în manual nefiind întâmplătoare. De asemenea, sunt multe grădinițe unde se folosește această culoare pentru a vărui cel puțin un perete din clasele unde învață copiii.

Verde „salată“, turcoaz și smarald

Cea mai apropiată nuanț ăde verde apropiată de galben mai este denumită și verde „salată“are la rândul ei propriile nuanțe de verde. Astfel nuanțele sunt foarte multe, de la lime normală, la verde francez, pere chartreuse, până la culoare verde-neon.

Acvamarin și turcoazul sunt nuanțe de verde tranzitorii de albastru-verde. Și acestea, la rândul lor, au nuanțe și denumiri diferite, existând culori ușoare, întunecate, palide, luminoase și medii-turcoaz.

O altă nuanță este cea a oului de rață sau perle turcoaz. Acestea intră tot în marea subcategorie de acvamarin. Cele două nuanțe de turcoaz și acvamarin sunt numite după minerale de origine naturală.

Psihologii susțin că psihologii reprezintă culoarea „cea mai verde“percepută de către preșcolari. Deși se referă și la gama albastru-verde, smaraldul se deosebește de turcoaz și acvamarină. Spre deosebire de celelalte subcategorii de nuanțe de verde, smaraldul nu are o mare varietate de nume pentru tonurile sale. La fel ca turcoazul, nuanțele sale variază de la lumină, strălucitoare și asemănătoare cu smaraldul întunecat.

Măslină și fistic

Nuanța de verde măsliniu, chiar dacă este o culoare caldă, face parte din nuanțele închise, standardul său fiind culoarea fructului măslinului. Uneori, paleta de măsline poate fi foarte aproape de tonurile bej. Subcategoria verdelui măslinui este variată și paortă diferite denumiri, precum sărbătoare de măsline sau prospețime paradis.

Verdele fistic este apropiat de verde măslinui, dar este mult mai ușoară și este considerată adesea umbra ei. Nuanțele acesteo subcategorii de verde sunt foarte aproape de bej și maro deschis.

Adauga un comentariu