Culinar

Nuci umplute de Crăciun – Cum se face desertul copilăriei

Publicat: 07 dec. 2020
lighean cu nuci umplute
Nucile umplute se fac în forme speciale, încinse în prealabil

Nuci umplute, fursecuri cu unt, răcituri. Toate acestea şi multe altele le regăseam odinioară pe masa de Crăciun. Munca multă pentru mamele şi bunicile noastre, dar ce bucuroşi erau copiii când se serveau din ligheanul cu prăjituri! Oricui o porţie de nuci umplute îi aminteşte de copilărie. De aceea m-am gândit să facem astăzi câteva.

Nu se fac greu, dar ai nevoie de acea formă specială, din bucătăria bunicii. Dacă nu, o poţi lua fie din unele magazine, fie de prin pieţe ori chiar şi din mediul online. Mai jos ai reţetă pas cu pas. Spor la treabă şi apoi poftă bună!

Ingrediente pentru aluat:

  • circa 650 gr faina
  • 200 gr unt (preferabil cu 80% grăsime)
  • 1 plic de praf de copt
  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr

Ingrediente pentru cremă:

  • 200 ml lapte
  • 170 gr zahăr puda
  • 200 g de nucă măcinata
  • 1 o esenţă de rom
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare:

Mixează untul cu zahărul, ca să obţii o compoziţie fină. Adaugă treptat şi ouăle. Omogenizează după fiecare. Trece prin sită praful de copt şi faina şi pune-le şi pe ele peste unt. Frământa uşor aluatul, după care modelează-l sub formă de bila.

Din bila mare rupe aluat pentru a forma biluţe mai mici. Unge cu puţin ulei formă de copt, apoi pune-o la încins pe plia sau pe aragaz. Pune în ea două foi se aluat, închide-o şi las-o pe aragaz câteva minute. După prima tură de copt îţi dai seama care e timpul perfect pentru coacere. Desprinde „cojile” cu o furculiţă sau cu vârful unui cuţit.

Dacă îţi rămân bucăţele din „coji”, nu le arunca, ci păstrează-le pentru crema. Aceasta din urmă se prepară foarte simplu. Pur şi simplu, le amesteci bine pe toate şi adaugi lapte cât să ajungă la consistenţa dorinţa. Umple fiecare „coajă” cu cremă preparată şi lipeşte-le uşor. La final presara zahăr pudră din belşug pe ele.





Adauga un comentariu