National

Numaratoare inversa pentru greva

Publicat: 31 ian. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:19517;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In luna martie, sindicalistii din finante, diplomatie si industrie vor decide daca intra sau nu in greva •Totul depinde de forma in care Parlamentul va adopta Legea bugetului

Primavara ar putea veni cu un nou blocaj al institutiilor financiare publice romanesti, asa cum s-a intamplat anul trecut. Sindicatele din finante, diplomatie si industrie, reunite in urma cu doua zile in Uniunea Sindicala a Functionarilor Publici din Romania, vor lua in discutie cel mai tarziu in luna martie posibilitatea de a incepe actiuni de protest fata de posibila revocare a facilitatilor prevazute de Ordonanta 245 pe 2000 pentru salariatii din sectorul bugetar, afirma liderul sindicalistilor din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi, Elena Ciubotaru. „Sindicatele asteapta aprobarea Legii bugetului pe anul 2001 inainte de a decide care vor fi formele de actiune”, a precizat aceasta.
In urma cu doua zile, Uniunea Sindicala si-a exprimat dezaprobarea fata de posibila suspendare a Ordonantei 245, luata in discutie de cabinetul Adrian Nastase. Facilitatile prevazute de ordonanta includ, conform Elenei Ciubotaru, acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor de vacanta si a tichetelor de masa, precum si indexarea salariilor. „Revocarea acestui act legislativ ar putea insemna pentru noi, functionarii publici, o presiune spre coruptie. In prezent, proasta salarizare a functionarilor este principala cauza pentru care se dezvolta fenomenul coruptiei”, a apreciat Maria Ciubotaru.
Uniunea Sindicala a Functionarilor Publici a luat fiinta in urma cu doua zile, pe structura Uniunii Sindicatelor din Finante-Vami, incluzand si salariati din Ministerul Industriei si Resurselor, precum si din Ministerul Afacerilor Externe. In prezent, Uniunea are peste 28.000 de membri cotizanti, afirma un comunicat al USFPR. Sindicatul din Directia de Finante Iasi este de la inceputul anului acestuia din nou in legalitate, dupa ce sentinta de constituire a noului comitet de conducere al sindicatului, emisa de Tribunalul Municipiului Iasi, a ramas definitiva, de la 10 ianuarie 2001.
Mihai URSU

Adauga un comentariu