Magazin

Numarul alunitelor iti spune daca vei face cancer de san

Publicat: 12 iun. 2014
1

In mod obisnuit, un numar mare de alunite este asociat unui risc crescut de cancer al pielii, dar un studiu recent arata ca, in cazul femeilor, cele care au mai mult de 15 alunite pe unul dintre brate au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Femeile care aveau cel putin 15 alunite pe bratul stang aveau sanse cu 35% mai mari de a fi diagnosticate cu cancer de san, comparativ cu femeile care nu aveau niciuna.

Citeste si Inca un MIT spulberat despre CREMA DE SOARE

Analiza a avut in vedere date colectate timp de 20 de ani, referitoare la 74.523 asistente medicale din SUA si 89.902 profesoare din Franta.

Studiul a fost condus de dr. Jiali Han, de la Indiana University, SUA, si publicat in jurnalul Public Library Of Science Medicine.

Citeste si Cei diagnosticati cu cancer asteapta sa vada spatiul hotelier finalizat

Hormonii de sex par sa joace un rol in aceasta conexiune, spun autorii studiului. Intr-un subgrup de femei aflate in perioada de post-menopauza, cele care aveau sase sau mai multe alunite pe un brat aveau niveluri sanguine mai inalte de hormoni estrogeni si de testosteron, comparativ cu femeile care nu aveau alunite pe brate.

Faptul este semnificativ, deoarece se cunoaste faptul ca unele cancere de san sunt favorizate de hormoni. Aceasta ar putea explica faptul ca, in perioada studiului, numarul cazurilor de cancer de san aparute la femeile cu multe alunite pe brate a fost mai mare decat la femeile fara alunite.

Autorii studiului recunosc, totusi, ca, desi numarul de alunite ar fi, teoretic, un indicator al riscului de cancer mamar, pentru moment nu este clar in ce mod ar putea fi utilizata in practica aceasta corelatie.

Citeste si DESCOPERIRE. Leguma banala care ne poate feri de cancer

Adauga un comentariu