Actualitate

Numărul cazurilor de variolă maimuţei s-a dublat în ultimele zile. Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor trage un semnal de alarmă

Publicat: 26 mai 2022
Numărul cazurilor de variolă maimuţei
Potrivit ECDC, miercuri, 25 mai 2022, s-au confirmat 219 cazuri în afara statelor în care boala este endemică

Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor a transmis un semnal de alarmă în ceea ce priveşte numărul cazurilor de variolă maimuţei care la dublat.

Potrivit ECDC, miercuri, 25 mai 2022, s-au confirmat 219 cazuri în afara statelor în care boala este endemică.

Numărul cazurilor de variolă maimuţei a crescut. Ce spune raportul ECDC

Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor a publicat un raport pe care l-a efectuat în ultima perioadă, în urma aparatiei variolei maimuţei.

Bilanţul total de cazuri identificate aproximativ s-a dublat de la prima confirmare a cazurilor, pe data de 20 mai 2022, când au fost înregistrate nu mai puţin de 38 de cazuri, relatează Le Figaro.

În total, 19 ţări în care boala nu este întâlnită în mod frecvent, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-un raport epidemiologic publicat miercuri seară.

”Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost înregistrate decese”, a anunţat Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

Cele mai multe cazuri confirmate de variolă maimuţei se regăsesc în Marea Britanie, primul stat în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lunii mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC. În Europa au fost identificate majoritatea cazurilor, respectiv 191, inclusiv 118 în statele membre UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei care au raportat cazuri pozitive de variolă maimuţei.

Important de menţionat este faptul că persoanele suspecte nu sunt luate în considerare în raportul ECDC.

Ce spune ECDC despre riscul contaminării

Numărul total de cazuri înregistrate de ECDC miercuri aproape s-a înmulţit de cinci ori din 20 mai, când au fost identificate 38 de cazuri.

Luni, în prima evaluare a riscurilor, ECDC a transmis că riscul contaminării este unul ”foarte scăzut” în rândul populaţiei generale. Însă, în altă ordine de idei, riscul este ”mai mare” în cazul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali. În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie ”atipică”, dar a considerat că este posibilă ”oprirea” transmiterii bolii de la o persoană la alta.

Virusul face parte din familia variolei, care a fost eradicată acum aproximativ patruzeci de ani. Variola maimuţei este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi în Africa Centrală. Boala debutează cu febră mare şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată, formându-se cruste.

Vaccinul împotriva variolei maimuței va ajunge în România

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a menționat că Uniunea Europeană se pregătește de achiziția unor doze de vaccin anti-variola maimuței. De asemenea, dacă acest lucru va fi confirmat, serul va ajunge și în România.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a comunicat, duminică, Alexandru Rafila, potrivit „Adevărul”.

Vă aducem aminte că medicii au oferit mai multe detalii despre această boală și se arată îngrijorați dacă numărul cazurilor de variola maimuței va crește accelerat.
Comentarii
  • Si ce vor face ai nostri? Vor declara iar spitalele -boala maimutei-si vor trimite bolnavii non-maimute acasa sa crape din cauza ca n-au acces la ingrijiri medicale in timp ce spitalele stau goale?? Asa ar parea ca e planul.La cum au marit recent din pix cu 50-85 la suta salariile ,,eroilor,,din perioada covidului e clar ca se pune de un nou genocid -al maimutei-de data asta si dictactura medicala pe 1-2 ani.Bravo.

  • Nu prea pare a fi un virus natural prea se raspandeste rapid in toata lumea. EU SPUN CA ESTE VIRUS DE LABORATOR L-AU DAT CRIMINALII IN ANGLIA . Este virus ce provine de la maimute dar domnilor maimute nu sunt peste tot in Europa si in toate tarile., COVID ESTE EXTRAS DE LA LILIECI SI SOARECI IAR VARIOLA MAIMUTEI ESTE VIRUS EXTRAS DE LA MAIMUTE. Argument- este tot virus de laborator ca si Covid chinezesc

Adauga un comentariu