Securitate

Numarul de variante de programe ransomware a crescut cu 14% in primul trimestru al acestui an

Publicat: 08 mai 2016

In primele trei luni ale acestui an, expertii companiei de securitate informatica Kaspersky Lab au detectat 2.900 noi variante de programe ransomware, reprezentand o crestere cu 14%, comparativ cu trimestrul anterior. Baza de date a Kaspersky Lab include acum aproximativ 15.000 de variante de programe ransomware, iar numarul continua sa creasca.
 
In primul trimestru din 2016, solutiile de securitate Kaspersky Lab au oprit 372.602 de atacuri ransomware, dintre care 17% au vizat companiile. Numarul utilizatorilor individuali atacati a crescut cu 30%, comparativ cu T4, 2015.
 
Unul dintre cele mai raspandite atacuri ransomware din T1 2016 a fost Locky. Produsele Kaspersky Lab au detectat tentative de a infecta utilizatorii cu acest troian in 114 tari, iar la inceputul lunii mai era inca activ.

Un alt program ransomware, denumit Petya, a fost interesant din punct de vedere tehnic, deoarece facea mai mult decat sa cripteze informatiile din calculator: putea sa cripteze chiar si driver-ul hard disk-ului unde se stocheaza informatii (master boot record – MBR), lasand computerele infectate in imposibilitatea de a boota sistemul de operare.
 
Potrivit descoperirilor Kaspersky Lab, in T1, familiile de ransomware din Top 3 au fost Teslacrypt (58.4%), CTB-Locker (23.5%) si Cryptowall (3.4%). Toate acestea se raspandesc in principal prin mail-uri spam cu documente malware in attach sau link-uri catre pagini compromise.loading...

Adauga un comentariu