News Flash:

Numarul elevilor de gimnaziu este in continua scadere

11 Octombrie 2007
911 Vizualizari | 0 Comentarii
Camelia Garvila
• Numarul de copii de la invatamantul gimnazial a scazut considerabil in ultimii patru ani, de la 54 de mii in 2002, la 39 de mii in 2007 • "Situatia la ciclul gimnazial este diferita, intrucat numarul elevilor a scazut in ultimii cinci ani cu peste 10 mii", a declarat Camelia Gavrila • In privinta cadrelor didactice, se remarca o crestere a numarului de profesori tineri care solicita anual concedii fara plata pentru a pleca la studii sau la lucru in strainatate
Ieri, la Colegiul de Arta Octav Bancila a avut loc intalnirea anuala privind prezentarea starii invatamantului iesean, la care au participat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, cat si directorii unitatilor de invatamant din judet, reprezentanti ai politiei, ai Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Una dintre situatiile semnalate a fost aceea a invatamantului gimnazial, unde numarul de copii a scazut considerabil in fiecare din ultimii patru ani. Astfel, de la 54 de mii de elevi in anul scolar 2001-2002, s-a ajuns ca in anul scolar 2006-2007 sa fie inscrisi doar 39 de mii de elevi. "Urmarind evolutia populatiei scolare in perioada 2002-2006, in cadrul invatamantului primar numarul de copii se mentine aproximativ constant in jurul valorii de 41 de mii, cu o marja de o mie de copii in plus sau in minus. In urmatorii ani estimam o crestere a populatiei scolare la clasele I-IV, cu precadere in mediul rural. Situatia la ciclul gimnazial este diferita, intrucat numarul elevilor a scazut in ultimii cinci ani cu peste 10 mii. Invatamantul liceal si profesional este in crestere accentuata, dar nu ca urmare a impactului demografic, ci ca efect al generalizarii invatamantului de 10 clase. Procentul cuprinderii absolventilor de gimnaziu intr-o forma de invatamant postgimnazial a crescut de la 86,5 la suta in septembrie 2002 la 95,5 la suta in aceeasi luna a anului 2006", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Inspectii frecvente Printre alte probleme dezbatute s-au numarat si situatia la invatatura si starea disciplinara a elevilor, preocuparile pentru modernizarea si imbogatirea bazei materiale a invatamantului preuniversitar iesean, programele de recuperare si de prevenire a nescolaritatii si a abandonului scolar sau cea a invatamantului particular. In privinta cadrelor didactice, se remarca o crestere a numarului de profesori tineri care solicita anual concedii fara plata pentru a pleca la studii sau la lucru in strainatate. "Se observa o crestere constanta a numarului cadrelor didactice care promoveaza examenele de definitivat si grade didactice, ceea ce atesta interes pentru propria perfectionare si cresterea calitatii procesului instructiv-educativ. In schimb, sunt tot mai multi profesori tineri care renunta la catedra pentru a pleca la munca in strainatate. O alta chestiune pozitiva este aceea ca numarul disciplinelor care sunt deficitare in acoperirea cu personal didactic calificat se reduce de la an la an", a precizat Camelia Gavrila. Pentru o mai buna performanta in randul cadrelor didactice debutante, sefii Inspectoratului Scolar au recomandat directorilor unitatilor de invatamant o monitorizare mai atenta a acestora prin inspectii mai frecvente la ore.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inspectii frecvente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015963 (s)