Magazin

Numarul femeilor diagnosticate cu cancer mamar este in continua crestere

Publicat: 11 iun. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:81765;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Cancerul mamar ocupa primul loc in cadrul neoplaziilor feminine si este considerat a doua cauza de deces prin cancer la femei dupa cancerul pulmonar, iar incidenta acestei boli este in continua crestere • Dupa varsta de 20 de ani, riscul este ca o femeie din opt sa fie diagnosticata cu cancer mamar • Un procent intre 5-10% din neoplasmele mamare se dezvolta intr-un context genetic • Ca o concluzie se poate afirma ca o durata mai mare a perioadei cu cicluri menstruale determina cresterea riscului de cancer mamar • Numarul nasterilor si varsta la nasterea primului copil influenteaza riscul de aparitie a cancerului mamar •De asemenea, nasterile dupa 30 de ani, absenta alaptatului, casatoriile tardive, infertilitatea cresc riscul de neoplasm

Cancerul mamar ocupa primul loc in cadrul neoplaziilor feminine si este considerat a doua cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar. Dupa cum au afirmat medicii de specialitate, incidenta aceste boli este in continua crestere atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare. Dupa varsta de 20 de ani riscul este ca o femeie din opt sa fie diagnosticata cu cancer mamar. Motivele pentru care femeile solicita un examen medical al sanului sunt, in ordinea frecventei, prezenta unui nodul mamar descoperit de pacienta (peste 70%), dureri la nivelul sanilor (20%), secretii mamelonare. „Nodulii prezenti la nivelul sanilor descoperiti de pacienta sau palpati de medic au in general dimensiuni de peste 2 cm. In cazul cancerului mamar, cresterea volumului tumoral este insotita de o crestere a frecventei metastazelor la distanta. Cu cat volumul tumorei este mai mic cu atat curabilitatea cancerului mamar creste. Nodulul tumoral malign are unele caractere clinice specifice. Consistenta este ferma dar cu o delimitare mai stearsa fata de tesuturile glandulare adiacente. Spre deosebire de nodulul tumoral benign cancerul mamar are o mobilitate redusa fata de tesuturile adiacente.
Nodularitatea benigna a sanului este caracteristica femeilor tinere. Foarte frecvent nodulii sunt multipli realizand aspectul de mastopatie fibrochistica bilaterala. Un procent de 15 – 20% din bolnavele cu nodularitate benigna a sanilor prezinta mastodinie, adica dureri mamare, cu evolutie clinica menstruala. Durerea se accentueaza premenstrual si se amelioreaza in prima parte a ciclului menstrual. Durerea poate fi prezenta la ambii sani sau numai la unul. Exista un procent mic din cazurile de cancer mamar la care debutul clinic este prin durere unilaterala. Un procent de 10 – 15% dintre pacientele care se adreseaza medicului pentru dureri la nivelul sanilor pot prezinta afectiuni inflamatorii ale peretelui toracic”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare-dezvoltare la Maternitatea Cuza Voda.

Palparea sanilor

Dupa cum a afirmat prof. dr. Onofriescu, secretiile mamelonare pot fi expresia unui proces tumoral nepalpabil. De obicei ele secretiile mamelonare sunt datorate unor dilatari ale canalelor glandei mamare insotite de inflamatii si apar frecvent la femeile in perimenopauza. „Pentru identificarea elementului de malignitate este necesara investigatia de specialitate prin amprentarea pe lama a secretiei mamelonare. La inspectia sanului se observa modificarile tegumentare respectiv invazia directa a pielii sau prezenta edemului cu aspectul in «coaja de portocala», expresii clinice ale unui neoplasm mamar avansat. Retractia mamelonara este suspecta daca este unilaterala si necesita investigatii suplimentare in vederea precizarii diagnosticului. Palparea presupune asezarea bolnavei relaxata in ortostatism, adica cu bratele pe solduri dar si examinarea in decubit dorsal cu bratele intinse deasupra capului. Palparea se executa bilateral, deoarece un procent de 10-15% din cancere sunt bilaterale si trebuie palpat spatiul delimitat de: stern, marginea anterioara a marelui dorsal, clavicula etc. Mana care palpeaza are degetele apropiate, mana plata, si examineaza fiecare cadran si mamelonul, eventualele scurgeri. Palparea se efectueaza de preferat in cercuri concentrice pornind de la cel mic catre cel mare, pana la examinarea completa a sanului”, a afirmat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Ce provoaca cancerul mamar

Cu toate ca au fost identificati numerosi factori de risc, un procent de 50 la suta dintre femeile care prezinta neoplasm mamar nu au factori de risc identificabili. Conform celor declarate de medicul Onofriescu, factorii de risc pentru aparitia cancerului mamar pot fi: genetici sau familialei (mama, sora), hormonali, numarul nasterilor si varsta la nasterea primului copil, efectul tratamentelor hormonale, mai ales contraceptive orale si tratamentul de substitutie hormonala. „Se considera ca 5-10% din neoplasmele mamare se dezvolta intr-un context genetic. De asemenea, instalarea precoce a ciclurilor menstruale ovulatorii reprezinta un alt factor de risc. Riscul de cancer mamar se reduce la jumatate daca menopauza se instaleaza inainte de 45 ani fata de femeile la care menopauza se instaleaza la peste 55 ani. Ovarectomia (scoaterea ovarelor – n.r.) inainte de 50 de ani scade riscul. Ca o concluzie se poate afirma ca o durata mai mare a perioadei cu cicluri menstruale, determina cresterea riscului de cancer mamar. Numarul nasterilor si varsta la nasterea primului copil influenteaza riscul de aparitie a cancerului mamar. Nasterile dupa 30 de ani, absenta alaptatului, casatoriile tardive, infertilitatea cresc riscul de neoplasm mamar. Numarul avorturilor nu are un efect protectiv. Se pare ca utilizarea de la varste precoce si pe durata lunga a contraceptivelor locale ca si tratamentele de substitutie hormonala cu o durata mai mare de 5 ani, reprezinta factori de risc crescut. Antecedentele familiale sau prezenta unor afectiuni benigne mamare nu par sa influenteze riscul in cursul acestor tratamente. Expunerea intrauterina la estrogeni creste riscul de neoplasm mamar. Au fost considerati ca factori de risc consumul de grasimi, de alcool, aportul caloric crescut. Consumul de fibre alimentare si vegetale scade riscul relativ. Obezitatea, mai ales cea abdominala, reprezinta un factor de risc in postmenopauza”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Comentarii
  • Domnul dr. Onofriescu are rubrica permanenta in ziarul dvs?
    Mai exista si alti doctori de vaza ai medicinei iesene care ar putea raspunde intrebarilor dvs.

Adauga un comentariu