National

Numărul persoanelor care suferă de anxietate şi depresie a crescut în timpul pandemiei

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numărul persoanelor care suferă de anxietate şi depresie a crescut în timpul pandemiei
Tot mai multe persoane suferă de depresie și anxietate de când a început pandemia de Covid-19

Odată cu venirea noului coronavirus s-au produs foarte multe schimbări în rândul oamenilor. S-au descoperit din ce în ce mai multe cazuri de depresie sau anxietate în rândul adulţilor cât şi al adolescenţilor. Cele două generaţii sunt afectate grav în special generaţia Millennials (43%) dar şi generaţiile Z (42%), conform raportului PwC Global Top Health Industry Issues 2021. Un procent de 44% din respondenți recurg la consultaţii virtuale pentru remedierea problemei.

Din generaţia Z fac parte cei care s-au născut între anii 1990-2010, iar generaţia Millennials sunt cei care s-au născut la începutul anilor 1980-2000.

„În condiţiile restricţiilor impuse de pandemie, vedem că telemedicina a devenit în ultimul an nu numai o soluţie pentru limitarea răspândirii virusului, ci şi pentru consultaţiile şi şedinţele online de psihoterapie. Sondajul nostru arată per total un interes extrem de ridicat pentru îngrijirea la distanţă fie prin intermediul smartphone-urilor, fie prin programări video, 91% dintre cei care au apelat la telemedicină în pandemie arătând că vor continua să o utilizeze. Provocarea pentru spitale va fi însă alegerea specialităţilor potrivite pentru îngrijirea virtuală, iar managementul bolilor cronice şi asistenţa medicală pentru probleme de natură psihologică par a fi cele mai potrivite pentru telemedicină”, a declarat Ruxandra Târlescu, partener PwC România.

Efectele care se produc la nivel global

Raportul „Accelerating the health economy of tomorrow” realizat de PwC în 2020 arată că din cauza depresiei şi a anxietăţii economia globală a scăzut cu un miliard de dolari anual.

Din cauza faptului că s-au instalat depresia și anxietatea, persoanele recurg la telemedicină. Astfel, pacienții care au nevoie de control medical pentru diverse afecțiuni minore nu se mai deplasează la cabinetul medicului, ci apelează la metodele online.

„Pentru a menţine accesul pacienţilor la îngrijire în timpul pandemiei, multe ţări au adoptat politici de rambursare care au plasat îngrijirea virtuală la egalitate cu cea fizică şi / sau au extins tipuri de servicii de telemedicină pentru care clinicienii ar putea fi plătiţi. Rămân însă câteva semne de întrebare: dacă aceste modificări de plată vor rămâne în vigoare şi dacă rambursarea va varia în funcţie de tipul asistenţei virtuale”, a mai spus Ruxandra Târlescu.

Viitorul telemedicinei este unul vizibil  într-o continuă ascensiune realizâdu-se tranzacţii în valoare de 18,5 miliarde de dolari. Finanţarea corporativă pentru companiile din domeniu s-au dublat şi a ajuns la suma de 21,6 miliarde de dolari. PwC Global Top Health Industry Issues este o reţea de firme care activează în 155 de ţări şi are peste 284.000 de profesionişti din domeniul auditului.

O altă metodă de a scăpa de depresie şi anxietate este practicarea unui sport

Activitatea sportivă este benefică nu doar din punct de vedere al aspectului fizic, ci și psihic. Practicarea unui sport te ajută să te detașezi de problemele cotidiene. Sportul crează o barieră împotriva stimulilor negativi, problemelor de sănătate, dar și contra virusului Covid-19. Persoanele care nu fac sport şi sunt infectaţi cu SARS-COV-2 sunt mai predispuşi în a face o formă mai gravă.

„Activitatea fizică combate un factor care știm foarte bine că dictează și ritmul de infecție și severitatea infecției și care se numește obezitate. În practică într-adevăr persoanele supraponderale sunt un eşantion reprezentativ în ceea ce se depistează cu astfel de infecție și cu prezența în AŢI. Sedentarismul este încurajat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei pentru că toți cei care sunt supuși carantinării stau mult mai mult acasă, petrec mai mult timp în fața ecranelor, mănâncă suplimentar şi se mişcă mai puţin”, a declarat medicul pneumolog Florin Mihălţan, conform Observatornews.

Adauga un comentariu