News Flash:

Numarul proprietarilor de imobile a crescut vertiginos

27 Decembrie 2007
871 Vizualizari | 1 Comentarii
• Potrivit unei situatii preliminarii a reprezentantilor Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI) Iasi, numarul inregistrarilor pana in prezent a fost cu aproximativ 50 la suta mai mare decat cel din perioada corespunzatoare a anului trecut • Aceste date confirma faptul ca in ultimul an, interesul iesenilor pentru vanzarea-cumpararea terenurilor s-a intensificat si ca piata imobiliara a inregistrat o dinamica fara precedent • Impozitarea castigului obtinut in urma vanzarii unui imobil sau a unui teren a adus in prima jumatate a acestui an peste 102 miliarde lei (10,2 milioane RON) la bugetul consolidat al statului


Potrivit unei situatii preliminarii a reprezentantilor Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI) Iasi, numarul inregistrarilor pana in prezent a fost cu aproximativ 50 la suta mai mare decat cel din perioada corespunzatoare a anului trecut. Comparativ cu anul trecut, numarul inregistrarilor la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a dublat, avand in vedere faptul ca de la 70-80 de mii de numere de inregistrare s-a ajuns in momentul de fata la aproximativ 140 de mii. In aceste numere de inregistrare intra deopotriva solicitarile de informatii, intabularile, cererile de certificate de sarcini. Cresterea semnificativa este datorata atat dinamicii imobiliare, cat si dorintei oamenilor de a-si perfecta cadrul legal, conform informatiilor oficiale detinute in prezent. Aceste date confirma faptul ca in ultimul an, interesul iesenilor pentru vanzarea-cumpararea terenurilor s-a intensificat si ca piata imobiliara a inregistrat o dinamica fara precedent. De asemenea, in ultima perioada s-a inregistrat un interes crescut din partea investitorilor pe piata imobiliara si pentru terenurile agricole ce pot fi introduse in intravilan, in conditiile in care in oras sunt din ce in ce mai putine terenuri libere. Terenurile care pot fi scoase din circuitul agricol s-au cautat tot timpul, iar aceste tranzactii sunt cele mai multe, atat ca numar, cat si ca suprafata contractata. Deja, unele terenuri agricole amplasate foarte aproape de Iasi nu se mai vand ca terenuri agricole.

Tranzactii de milioane Euro

Impozitarea castigului obtinut in urma vanzarii unui imobil sau a unui teren a adus in prima jumatate a acestui an peste 102 miliarde lei (10,2 milioane RON) la bugetul consolidat al statului. Chiar daca proprietarii au castigat mai putin, in schimb vistieria Fiscului s-a umplut, datorita faptului ca impozitul se calculeaza pe valoarea totala a tranzactiei si nu pe diferenta dintre valoarea achitata de proprietari in momentul achizitionarii bunurilor imobiliare si valoarea cu care aceste bunuri au fost vandute. Valoarea a crescut considerabil fata de cea a anului trecut, cand in primul semestru al anului au fost incasate 19 miliarde lei (1,9 milioane RON). Agentii imobiliari din Iasi sustin ca profitul raportat de notarii publici nu reflecta valoarea reala a tranzactiilor efectuate pe piata. De cele mai multe ori, vanzatorul si cumparatorul apeleaza la tertipuri prin care evita sa plateasca impozite mari. Cele doua parti implicate in tranzactie incheie conventii verbale tacite prin care declara la notar un pret de vanzare a imobilului mai mic decat cel real.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

morebyte  | #26516
In ciuda faptului ca se recurge la practica "aranjarii pretului" aceasta nu se poate face decat in limitele preturilor stabilite pe zone pentru diferitele tipuri de imobiliare, iar partile is asuma riscurile pretului fictiv, in cazul unui litigiu cumparatorul care a platit un pret mai mare decat cel inscris in contractul de vanzare - cumparare nu poate cere vanzatorului decat restituirea pretului din contract, in situatia in care acesta nu poate face dovada pretului real.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013275 (s)