Local

Numarul proprietatilor ipotecate s-a injumatatit

Publicat: 16 ian. 2009
1

• Conform ultimelor date eliberate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), in 2008, judetul Iasi ocupa locul al treilea pe tara, dupa Bucuresti si Cluj, media pe luna fiind de circa o mie de ipoteci

Ultimele doua luni ale lui 2008 au insemnat intrarea in moarte clinica a creditului ipotecar, grabita de inasprirea conditiilor de creditare. Decembrie 2008 a fost luna in care numarul acestora a ajuns la cea mai mica valoare din an, numai 450. Comparativ cu celelalte luni, scaderea este drastica, ajungand de la 1.300 de ipoteci in iulie sau 1.100 in septembrie, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de creditare.

Conform ultimelor date eliberate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), judetul Iasi ocupa locul al treilea pe tara, dupa Bucuresti si Cluj, media pe luna fiind de circa o mie de ipoteci. „In decursul anului 2008 au fost ipotecate 11.511 imobile in favoarea bancilor cu scopul obtinerii unor credite”, sustine Mugur Cozmanciuc, directorul OCPI. In cursul zilei de ieri, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au mai dat o gura de aer celor care doresc sa apeleze la creditele bancare. Pentru iesenii care pot garanta cu proprietati imobiliare, usile bancilor au fost din nou deschise.

Astfel, cei care doresc sa apeleze la banii bancilor se pot indatora cu pana la 65 la suta din veniturile consumatorului. Daca bancherii au hotarat relaxarea creditelor acolo unde exista garantii temeinice, nu acelasi lucru se poate spune si despre imprumuturile pentru locuinte si cele de nevoi personale fara ipoteca. Pe langa faptul ca BNR nu a dat nici un semn de relaxare in ceea ce priveste aceste conditii de creditare, acestea sunt pe cale de disparitie si din ofertele bancilor. Pe masura ce banii luati de la banca destinati achizitiilor de case si terenuri s-au imputinat iar cererea a scazut, si preturile s-au redus. De la inceputul acestui an, terenurile s-au ieftinit in medie cu 40 la suta, iar apartamentele vechi, dar si cele de lux, cu circa 30 la suta.

Comentarii
Adauga un comentariu