Prima pagină » National » Numărul vulpilor văzute pe străzile din București a crescut. Cum trebuie să reacționăm când vedem acest animal sălbatic
Numărul vulpilor văzute pe străzile din București a crescut. Cum trebuie să reacționăm când vedem acest animal sălbatic

Numărul vulpilor văzute pe străzile din București a crescut. Cum trebuie să reacționăm când vedem acest animal sălbatic

04 mai 2023, 14:59,
în National

Pe străzile și în parcurile din Londra, prezența vulpilor este ceva obișnuit mai ales după lăsarea serii, dar specia este protejată, oamenii nu intră în panică, au învățat să conviețuiască. În București, prezența vulpilor era o raritate, însă în ultimii ani numărul de cazuri s-a înmulțit. Specialiștii de la Fundația Visul Luanei, care se implică în salvarea animalelor sălbatice rănite, au scris pe pagina de Instagram că aceste apariții vor fi din ce în ce mai frecvente și au explicat cauzele, dar și ce trebuie să facem dacă ne întâlnim cu un astfel de animal.

Medicul veterinar Ovidiu Roșu, de la Fundația Visul Luanei, a declarat că primesc în medie o sesizare pe săptămână de la cetățeni, fie că o vulpe a intrat în curte, a rămas blocată, fie că este rănită și are nevoie de ajutor.

„Săptămâna trecută am primit o sesizare din Bragadiru că au căzut niște pui de vulpe într-un canal, acum două săptămâni, ne-au sunat mai multe persoane din Ghencea să ne spună că este o vulpe pe garaj. Vârful este undeva în luna perioada iunie-iulie, când mai cresc puii. Anul trecut, în toamnă, o vulpe a intrat în CET Progresul și am fost chemați să-i ajutăm să o scoată de acolo. Vedem frecvent vulpi călcate de mașină în oraș, găsim cadavrele”, a explicat Ovidiu Roșu.

Animalul sălbatic care este văzut tot mai des în București

Potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au fost înregistrate anul trecut 3 petiții de la cetățenii pentru ridicarea vulpilor, iar anul acesta, până acum două petiții.

Potrivit informațiilor postate de Asociația Visul Luanei pe pagina de Instagram, vulpile vin mai des în oraș din următoarele motive:

reducerea numărului câinilor fără stăpân de pe străzile orașului (care le țineau la distanță);

existența resurselor de hrană (gunoaie neprotejate, hrană lăsată pentru pisicile libere)

fragmentarea și dispariția habitatelor (tot mai multe cartiere rezidențiale și case sunt construite în zonele limitrofe ale orașului);

un alt motiv ar putea fi și faptul că vulpea este vânată în zonele periferice ale orașului, iar intrarea în oraș i-ar oferi mai multă siguranță. În Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (nr. 407/2006) ele sunt singurele mamifere sălbatice la care este legală vânătoarea pe tot parcursul anului.

Vulpile sunt supraviețuitori ai colonizării neloiale a habitatelor naturale de către oameni. Există studii care arată asta.

Ce facem dacă ne întâlnim cu o vulpe în oraș?

Pe scurt, nu hrănim animalul, nu punem mâna pe el, iar dacă are nevoie de ajutor apelăm la instituțiile și ONG-urile specializate.

„Sunt animale de mici dimensiuni (rar peste 10kg), ușor de speriat și care nu atacă niciodată ființe mai mari de câteva kilograme. Descurajăm total ca oamenii să se apropie sau să îmblânzească această specie. Ea trebuie să fie capabilă să se descurce singură fără intervenție umană. Totuși, dacă o vulpe pare că prezintă probleme medicale, a suferit un accident, este blocată într-un spațiu de unde nu poate ieși, recomandăm să informați centre sau instituții de specialitate care să poată interveni și prelua animalul în scopul tratării/salvării lui”, se mai arată în postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`