Sport

Numire surprinzătoare la naționala de fotbal a României! Nimeni nu se gândea la o asemenea variantă

Publicat: 11 feb. 2021
Cristian Dulca
Cristian Dulca este noul selecționer al echipei naționale de fotbal feminin a României

Cristian Dulca, 48 de ani, este noul selecționer al echipei naționale de fotbal feminin a României. Ar fi putut antrena în continuare echipe masculine, dar a ales să facă o schimbare.
O sarcină deloc ușoară, mai ales pentru cineva care va antrena pentru prima dată o echipă de fete. Croația-România va avea loc pe 22 februarie și se va disputa în preliminariile EURO 2022. Ținta este să încheiem grupa pe locul 3, pentru a fi în urna a 3-a la tragerea la sorți pentru preliminariile Mondialului 2023.

„Pe mine mă bucură faptul că am preluat echipa națională de fete, este un lucru foarte nou pentru mine, dar să nu uităm că până la urmă este tot fotbal, avem aceleași reguli, aceleași principii, același mod de antrenament. Nu îmi voi schimba mentalitatea sau modul de a pregăti un meci sau antrenamentele. Sigur că va fi diferit și aici mă refer la modul de a gestiona relația mea cu jucătoarele. Cred că va fi o experiență unică, o experiență frumoasă și de aceea am și acceptat, pentru că este o nouă provocare”, spune selecționerul Cristian Dulca.

Dulca are 6 selecții la echipa națională, sub conducerea selecționerului Anghel Iordănescu. Acum, este el în postura de a fi selecționer, al fetelor, una deloc nouă pentru el pentru că a condus România U21 într-o campanie de calificare.

Când a fost convocat el prima dată, Cristi Dulca a oprit mașina în centrul Clujului

Cristian Dulca este optimist.

„În momentul în care am fost selecționat la «națională», în 1997, m-a sunat domnul Anghel Iordănescu și mi-a zis: «Cristi, luni să te prezinți la lot». Efectiv am oprit mașina în centrul Clujului, am tras frâna de mână, am râs, am plâns, m-am bucurat, nu știa nimeni ce se întâmplă. Adică aveam o senzație pe care aș vrea să o aibă mulți jucători și jucătoare, o senzație unică. Eu cred că echipa națională reprezintă încununarea tuturor momentelor, antrenamentelor și visurilor pentru orice jucător și jucătoare de fotbal. Cred că în momentul în care ajungi la națională se îndeplinesc anumite visuri”.

Înființarea echipelor U15 la cluburile de Liga 1 trebuie să revigoreze fotbalul feminin românesc

Anul 2020 a reprezentat pentru fotbalul feminin românesc momentul unor schimbări importante. Cluburile din Liga 1 au fost obligate să își constituie echipă de fotbal feminin U15. În viitor, Federația intenționează să introducă o nouă reglementare, potrivit căreia cluburile trebuie să își facă și echipe U17 și de senioare. În acest context, cu susținerea Federației Române de Fotbal, selecționerul Dulca are acum posibilitatea să revigoreze naționala feminină:

„Mă simt foarte bine pentru că este o provocare nouă pentru mine. Am mulțumit și vreau să mai mulțumesc Federației că s-a gândit la mine pentru acest post. Probabil că a contat foarte mult că am activat la echipa de băieți U21, doi ani. Pe mine m-a surprins această numire, inițial am crezut că este o numire la o echipă de băieți, iar cand mi s-a făcut această ofertă la fete nu m-am gândit foarte mult pentru a accepta. Un antrenor își dorește foarte mult să antreneze o echipă națională”.

Cristi Dulca încearcă să învețe de la Francesca Dulca

Pentru selcționerul Dulca, sportul este rege nu doar la serviciu, ci și acasă. Are doi copii, Marco și Francesca. Ambii au fost influențați de cariera sportivă a tatălui. De altfel, Cristian Dulca recunoaște că, într-o oarecare măsură, experiența acumulată cu propriii copii îl va ajuta să gestioneze mai bine comunicarea cu lotul de fotbal feminin.

„Fiica mea a făcut foarte multe sporturi încă de când era mică, până a ajuns să îndrăgească atletismul, după care a descoperit dansul, pe la 16 ani. Zilnic, am discuții cu ea și nu numai despre sport, ci și discuții despre viață, iar asta e mult mai important și mă vor ajuta în relația cu jucătoarele. Sunt foarte mândru de ambii mei copii cu ceea ce au realizat până acum, nu pot face o comparație între ei. Francesca a ales partea aceasta cu coregrafia, dansul și chiar și teatrul. Chiar va apărea într-o piesă de teatru. Marco a plecat de la 16 ani de acasă, s-a descurcat singur în străinătate. A evoluat foarte mult.

Într-adevăr, cu Marco am mai multe discuții legate de fotbal, pentru că aici e un domeniu pe care îl stăpânesc foarte bine. Contează foarte mult relația tată – fiu referitor la fotbal, sfaturile pe care i le dau, nu neapărat tehnico-tactice, cât de viață, de comportament. Modul în care trebuie să se exprime în afara gazonului, un lucru mult mai important din punctul meu de vedere decât multe alte aspecte tehnico-tactice”.

Pe 10 februarie, selecționerul Dulca se va întâlni cu jucătoarele pe care le-a convocat pentru partida de la sfârșitul lunii februarie. Antrenamentele se vor desfășura la baza sportivă de la Mogoșoaia.

Croația-România se joacă pe 22 februarie 2021, de la ora 17:00

Meciul dintre selecționatele feminine ale României și Croației, care trebuia să aibă loc pe 1 decembrie, în Croația, în preliminariile Campionatului European din 2022, a fost reprogramat pentru data de 22 februarie 2021, de la ora 17:00.
În clasamentul Grupei H a preliminariilor, pe primul loc a încheiat Belgia, cu 21 puncte, urmată de Elveția, 19 puncte, România este a treia, cu 9 puncte, Croația a patra, cu 7 puncte, iar Lituania este ultima, fără vreun punct. În meciul tur, România a dispus cu 4-1 de Croația, pe 22 septembrie, la Mogoșoaia.

Adauga un comentariu